Medicamentele pentru cardiaci, bolnavii de osteoporoza si leucemie s-au ieftinit. Alte 1000 ar trebui sa urmeze exemplul
Unii producatori au aplicat ordinul ministerului care prevede ca prevede ca medicamentele ar trebui sa coste mai putin sau la fel ca produsele similare din 12 tari.
In saptamanile urmatoare, alte 1000 de medicamente eliberate pe retete compensate si gratuite ar trebui sa se ieftineasca.
Ieftinirile aplicate medicamentelor, chiar daca sunt timide, ar trebui sa se vada in toate farmaciile.
De exemplu, un medicament prescris des pentru reglarea hipertensiunii, a scazut de la 30 de lei la 13, 5 lei. Pentru ca era compensat 90 la suta, pacientul achita inainte 18 lei diferenta in farmacii. Acum, da pe o cutie putin peste un leu.
In schimb, o cutie de medicamente pentru tratarea suferintelor cerebrale s-a ieftinit numai cu 9 lei. La un grad de compensare de 50 la suta pacientul platea inainte putin peste 25 de lei. Acum, economiseste 9 lei .
"Sunt ecomonii semnificative, sunt si pastile pentru osteoporoza, tulburari mintale la care au scazut preturile", spune Oana Oancea, farmacist.
Ieftinirile sunt strans legate de aplicarea unui ordin, emis inca din 2009, de Ministerul Sanatatii, care ii obliga pe producatori sa vinda medicamentele la un pret mai mic sau egal cu al aceluiasi produs din 12 tari.
In urma cu o luna, evaluarile ministerului au scos la iveala diferente uriase intre Romania si alte tari europene. Unele medicamente erau vindute la preturi chiar si de cateva ori mai mari.
Cum e si cazul unui medicament antidepresiv folosit in Uniunea Europeana pentru tratarea afectiunilor psihice. In timp ce in Romania o cutie costa aproape 64 de lei, in Germania nu depaseste echivalentul a 16 lei.
La fel se intampla si cu medicamentele pentru tratarea tumorilor osoase sau a diferitelor forme de cancer, care erau mai scumpe in Romania decit in Bulgaria, Ungaria sau Belgia.
Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, peste 1000 de medicamente compensate si gratuite se vor ieftini din mai, unele si cu 20 de procente. Scaderi importante de pret, chiar de 2000 de lei, vor fi la medicamentele oncologice.
"Toate economiile facute raman in sistem, sumele vor fi folosite la tratamente noi pentru bolnavii de hepatita C", explica Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii. Noul catalog al medicamentelor va intra in vigoare luna viitoare.