Maternitatea Giulești, în război cu Ministerul Sănătății. Medicii neagă ”focarul”, în ciuda tuturor probelor

Ultimul update: Vineri 30 Noiembrie 2018 20:07
Data publicarii: Vineri 30 Noiembrie 2018 18:48
Categorie: Sanatate

În timp ce 17 bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu sunt trataţi cu antibiotic, reprezentanţii Maternităţii Giuleşti susţin că nu există nicio dovadă clară că toţi copilaşii s-ar fi îmbolnăvit în acest spital şi doar pentru trei cazuri ar fi probe.

Analizele Direcţiei de Sănătate Publică au confirmat însă prezenţa acestei bacterii periculoase la 15 angajaţi ai maternităţii. Este o tulpină specifică spitalelor, spun specialiştii, dar reprezentanţii maternităţii consideră că nu prezintă niciun risc pentru pacienţi. Ancheta şi controalele cerute de Ministerul Sănătăţii sunt în plină desfăşurare.

CAMERA ASCUNSĂ

Intrăm fără nicio restricţie în Maternitatea Giuleşti. Aici, unele probe luate de Direcţia de Sănătate Publică au confirmat prezenta stafilococului auriu, cu o tulpină a bacteriei specifică mediului spitalicesc, la 15 angajaţi - medici şi asistente.

La Maternitatea Giuleşti, între 15 octombrie şi 10 noiembrie s-au născut şi cei 17 bebeluşi aflaţi acum sub tratament cu antibiotic pentru simptome date de aceeaşi tulpină a bacteriei. Copilaşii sunt internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Reporter: ”Faceți plângere împotriva maternității?
Mamă: ”Da. Am vorbit cu fata cu care am fost în spital. Ea a vorbit cu un avocat.''

Deocamdată, nu se mai face nicio internare la maternitate. Iar Ministerul Sănătăţii nu ia în calcul suspendarea activităţii, pentru că mutarea pacienţilor în alte unităţi ar fi riscantă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”În acest moment, maternitatea are o problemă. Angajaţii şi conducerea trebuie să fie conștientă că această problemă trebuie rezolvată. Aceste declarații nu le fac cinste. Acolo e un focar şi e posibil şi ca în zilelel următoare să mai apară copii. Lucrurile au scăpat de sub control, deci nu au rezolvat problema.

Inspectorii de la SANEPID au recoltat aproape 100 de probe din aer, saloane, mâinile angajaţilor, săli de operaţii şi truse medicale. Nu sunt gata toate analizele, dar reprezentanţii spitalului susţin că nu există niciun risc pentru pacienţi.

Doctor Dinu Albu, director medical Maternitatea Giulești: ”E pripită decizia, aşteptăm.

Doctor Marcel Moisa, manager Maternitatea Giulești: ”Am făcut tot ce e omeneşte posibil. Situaţia gravă a fost agravată artificial. Ministerul nu prea ştie ce zice. Nu contest probele, dar să le termine mai repede. Nu e focar.

Doctor Sergiu Tasinschi, epidemolog Maternitatea Giulești: ”Noi luăm 50-60 de probe pe lună.

O tânără care a născut acum trei săptămâni spune că abia înainte de controlul anunţat au apărut la secţia de nou-născuţi măştile pentru vizitatori. Şi că personalul nu respectă regulile de igienă decât atunci când vin inspectorii de sănătate publică.

Mamă: "E dezamăgitor când unele persoane ştiu ce ar trebui să poarte, dar nu-şi respecta jobul. Infirmiere care lucrează cu copiii şi chiar o parte din asistente. Poate să contamineze copiii.
Reporter: ”Aparținătorii purtau toţi măşti, purtau halate de unică folosinţă?
Mamă: ”Nu. Trebuia să ceri dacă erai bolnav sau puţin răcit.''

Aşadar, problema pare să fi plecat de la nerespectarea unor reguli banale de curăţenie şi încălcarea unor proceduri.

Personalul medical trebuie să poarte bluză cu mâneca scurtă care să nu împiedice curăţarea mâinilor. Spălarea igienică se face cu săpun: mai întâi palmele se freacă una de alta, apoi una peste cealaltă cu degetele încrucişate, cu pumnii încrucișați şi fiecare deget mare. Procedura durează între 40-60 de secunde. Uscarea mâinilor se face doar cu prosop de unică folosință.

Mai mult, ministrul Sănătăţii spune că inclusiv faptul că tinerele mame primesc antibiotic după naştere doar preventiv creşte rezistența bacteriilor spitaliceşti.

Sorina Pintea: ”Spălatul pe mâini este principala cauză. Problema care ţine de medici este că se fac cezariene ca profilactic, se dau antibiotic că nu au timp să dezinfecteze sala de operaţii. Ar fi interesant de văzut câte naşteri statistic sunt cezariene. De fapt, asta e problema majoră.

Stafilococul auriu este o bacterie care se transmite foarte uşor, de la strănut până la simpla atingere a unor obiecte. Dacă analiza confirmă tulpina intraspitalicească, infecţia poate fi controlată doar cu antibiotice foarte puternice.

Cazul bebelușilor diagnosticați cu stafilococul auriu. Medicii de la Giulești susțin că nu s-au infectat la ei în maternitate
Cazul bebelușilor diagnosticați cu stafilococul auriu. Medicii de la Giulești susțin că nu s-au infectat la ei în maternitate
VIDEO PROTVPLUS.RO
ministrul sanatatii, sorina pintea
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Suma adunată la finalul serii
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
maternitati, renovari, giulesti
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO
La Maternitatea Giulești se văruiește și se dă cu vopsea. Doctor: ”Germenul stă în perete, trebuie mers până la tencuială”
O fetiță de opt ani salvează vieți după moarte. Pentru un copil de 10 ani era ultima șansă
Șefii maternității Giulești, chemați la o ședință de urgență la Prefectură după infecțiile cu stafilococ auriu
În fiecare an, 7.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer la sân. Cât de importante sunt grupurile de suport