Cazul bebelușilor diagnosticați cu stafilococul auriu. Medicii de la Giulești susțin că nu s-au infectat la ei în maternitate
În garda de joi s-au mai prezentat încă două cazuri care s-au internat la pediatrie cu diagnostic de piodermită cu stafilococ și otită cu stafilococ. În total 10 copii sunt internați la Grigore Alexandrescu și sunt 4 culturi în lucru pentru confirmare.
UPDATE ora 17.45: Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare si exudate nazale din Spitalul Clinic de OG "Panait Sârbu".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicroflora), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum si 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.
Primele rezultate ale probelor lucrate in laboratorul DSPMB evidențiază prezenta stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într un salon de normoponderali, precum si prezenta germenilor mezofili si hemolitici intr- un salon de lehuze.
Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare si lizotipare.
In prezent, numărul copiilor internați în Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" care provin de la Spitalul Clinic de OG "Panait Sârbu" a crescut la 17.
UPDATE ora 17.00 Reprezentanți ai Maternității Giulești fac declarații de presă:
- Noi, conducerea, considerăm prematură decizia DSP privind sistarea internărilor. Încă din octombrie au fost luate toate măsurile pentru prevenire riscurilor privind sănătatea pacienților.
- În această maternitate se înregistrează cel mai mare număr de pacienți din toate maternitățile din București și avem cel mai mare număr de nașteri din Capitală. Solicităm DSP să analizeze cu celeritate probele.
- În ultimul an s-a investit în secția de 1,4 milioane lei pentru reparații curente și modernizări a secției de neonatologie.
- În toată lumea infecțiile nosocomiale sunt definite. Acea directivă spune că o infecție nosocomială poate fi asociată unui spital dacă se reinternează la alt spital. Noi avem la cunoștință 12 cazuri, iar 3 cazuri este posibil să aibă legătură cu spitalul nostru.
- Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că ceva nu era în regulă acei copii nu erau externați.
- Actele care le-am prezentat noi includeau și măsurile pe care le-am luat deja, inclusiv limitarea internărilor.
- Prin metoda clasică sunt necesare 72 de ore ca să precizăm dacă pe o suprafață a crescut un germene. Cu toate acestea, la nici 72 de ore de la recoltarea probelor s-a decis sistarea internărilor în maternitatea noastră.
- Vreau să vă spun că în cursul anului 2018, departamentul coordonat de mine a efectuat 461 de probe de control. Iar dintre acestea s-a înregistrat un procent de 5 % probe neconforme. Eu cred că este un procent foarte bun. În medie se recoltează 50-60 de probe de control pe lună.
- Mortalitatea infantilă la noi în spital este 0,28 %, un procent extrem de scăzut.
- Nu am cum să garantez că oricine se spală pe mâini.
- Conform cărților mele, testarea exhaustivă a personalului nu este recomandată. De ce? Din câteva motive. Unu, faci testarea la o mie de persoane, noi suntem un spital mic. În cazul fericit, dacă a reușit decolonozarea acestor oameni, în cazul fericit acei oameni se întorc în spital. În 2-3 săptămâni dacă faci exudatul acele persoane sunt din nou colonizate.
În total sunt 13 cazuri confirmate și 4 în lucru. Informația vine în contextul în care au fost oprite operaţiile programate şi internările la maternitatea Giuleşti, unde 11 angajaţi au stafilococul auriu.
Inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică au cerut sistarea internărilor la maternitatea Giuleşti, după ce 11 angajaţi, au fost confirmaţi ca purtători de stafilococ auriu. Iniţial, bacteria - una deosebit de priculoasă, rezistentă la antibiotic, a fost depistată la mai mulţi bebeluşi născuţi acolo în octombrie şi noiembrie.
Diagnosticul a fost pus de doctorii de la spitalul Grigore Alexandrescu, care au anunţat şi autorităţile. În acest moment toate maternităţi din capitală sunt controlate de Direcţia de Sănătate Publică. La Giuleşti, toate operaţiile programate au fost anulate.
Alerta vine după ce 13 bebeluși născuți la Giulești au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu și au fost diagnosticați cu infecție cu stafilococ auriu.
Reacția Ministrului Sănătății
Maternitatea Giulești nu va fi închisă, sistarea internărilor fiind o măsură suficientă, a afirmat vineri, la Digi 24, Ministrul Sănătății. Sorina Pintea. Aceasta s-a declarat "surprinsă" de declarațiile purtătorului de cuvânt al Maternității Giulești, care a negat existența infecțiilor și a declarat că părinții bebelușilor nu au motive să dea spitalul sau medicii în judecată. "Din punctul meu de vedere lucrurile sunt incalificabile, eu nu pot să iau măsuri împotriva purtătorului de cuvânt. Este apanajul conducerii spitalului să o facă", a spus Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății spune că "În spitale au mai fost focare, dar lucrurile s-au desfășurat corect", ea declarându-se "surprinsă" de declarațiile purtătorului de cuvânt al spitalului, Doru Pană.
Sorina Pintea a mai spus că în urma discuțiilor cu Direcția de Sănătate Publică a rezultat că sistarea internărilor în maternitate este o măsură suficientă, deoarece, în cazul închiderii maternității, pacienții internați în acest moment ar trebui transferați în alte spitale și ar exista riscul ca și bacteriile să ajungă și în alte spitale.
"Sistemul îl facem noi. Este foarte ușor să dăm vina pe sistem. Vina e punctuală, a oamenilor. Am fost ironizată când am spus că nu știm să ne spălăm pe mâini și când am trimis controale la maternitățile din București. (...) Respectarea procedurilor este responsabilitatea directorului medical, a asistenților șefi de pe fiecare secție. Dacă fiecare am face ce scrie în fișa postului, nu am mai avea discuții despre sistemul de sănătate", a mai completat Sorina Pintea.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Capitala, infectari, bebelus, giulesti, stafilococ auriu,
Dată publicare:
30-11-2018 13:18