Masca de protecție este obligatorie în 11 județe. Bacăul a închis toate școlile
Tot mai mulţi responsabili din ţară impun restricţii severe, care aduc aminte de cele din perioada în care România se afla în stare de urgenţă.
Masca sanitară de protecţie este deja obligatorie în 11 judeţe, iar în Bacău s-au închis toate şcolile şi se fac cursuri numai online. Pe de altă parte, un cartier dintr-o localitate din judeţul Galaţi a intrat dimineaţa în carantină. Este a treia zonă de la noi în care se ia o astfel de măsură.
În cartierul Iveşti, din judetul Galaţi, care a intrat marți în carantină, locuiesc aproape două mii de oameni. De marți, mai au voie să părăsească perimetrul doar cei care merg la serviciu.
În acel perimetru, între orele 22 și 6, deplasarea persoanelor şi vehiculelor este cu totul interzisă, cu excepţia cazurilor medicale. Intrările şi iesirie în cartierul aflat în carantină sunt păzite de jandarmi şi poliţişti.
Cartierul din Iveşti din Galaţi este a treia zonă din ţară care a intrat în caratină după noile reguli. Înainte, măsura a fost dispusă în localităţile Cuca, tot din Galaţi, şi Dobra, din Dâmboviţa.
În acelaşi timp, purtarea măştii sanitare a devenit obligatorie în 11 judeţe. Autorităţile din Bacău, Iaşi, Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Timiş sunt printre cele care au impus restricţia.
Simona Drăghicescu, prefectul județului Brăila: „Experiența localităţilor şi a ţărilor care au pus masca tot timpul a demonstrat că rata îmbolnăvirilor este foarte mică în zonele respective. Este cea mai simplă şi, teoretic, ar trebui să fie şi cea mai eficientă măsură”.
În Vâlcea, judeţ în care purtarea măştii sanitare a devenit obligatorie, coeficientul infectărilor cumulate, în ultimele două săptămâni, este de 2,22. Mai mare este doar în Alba şi Bucureşti.
Sebastian Fârtat este prefectul judeţului Vâlcea. Luna trecută el şi familia lui au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2. Acum, toţi sunt bine.
Sebastian Fârtat, prefectul judeţului Vâlcea: „În principal, inducerea în eroare a personalului medical care face anchete epidemiologice prin nedeclararea contacților, există un număr foarte mare de persoane care, chiar dacă au simptome, refuză testarea sau internarea”.
Unii dintre cei infectaţi susţin însă că autorităţile sunt depăşite de situaţie. O femeie care avea simtomele infecţiei cu SARS-CoV-2 şi ulterior a fost confirmată cu boala susţine că un angajat al DSP i-ar fi zis că nu e nevoie să se izoleze.
Pacientă infectată cu SARS-CoV-2: „Am dat peste o doamnă foarte nervoasă, care a zis că ce treabă are ea cu mine, că pot să fac ce vreau, că nu mă autodiagnostichez eu, că sunt pozitivă, ca ea nu are treabă decât cu cei pozitivi şi pot să mă plimb prin oraş”.
La DSP se fac acum verificări. În acelaşi timp, în spitalul din Râmnicu Vâlcea mai este doar un loc la terapie intensivă. Probleme au început să apară şi în secţiile unde sunt trataţi ceilalţi bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2
Dan Ponoran, manager al Spitalului Județean Vâlcea: „Azi de dimineaţă mai aveam un singur loc pe secţia de boli infecţioase. Ieri am fost nevoiţi să trimitem pacienţi în alte judeţe”.
În Vâlcea au fost interzise nunţile, botezurile şi parastasele. Restaurante au fost închise, la fel cum se întâmplă şi în alte locuri din ţară, unde coronavirusul face tot mai multe victime.
Liliana Oneț, prefectul județului Timiș: „La nivelul celor 27 de unităţi administrative s-a suspendat activitatea restaurantelor, cafenelelor în spaţiul închis, în interior, pentru o perioadă de 14 zile. A fost suspendată activitatea cluburilor, barurilor şi a sălilor de evenimente în interior”.
Ca să îi ferească pe copii de virus, autorităţile din Bacău au închis toate şcolile şi se mai învaţa doar online. La fel se întâmplă şi în localităţi din alte 18 judeţe.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, coronavirus, restrictii, carantina,
Dată publicare:
13-10-2020 18:21