Internările românilor care nu au Covid-19 au fost reduse din cauza numărului de infectări
Răspândirea coronavirusului în comunitate limitează tot mai mult activitatea în spitale. Mai multe unități sanitare din țară au suspendat ori au înjumătățit internările pentru românii care nu au Covid-19 și care nu sunt în stare gravă.
Iar ministrul Nelu Tătaru a cerut deja rezervarea de noi locuri în secțiile de Terapie Intensivă.
În plus, oficialii din Sănătate pun la punct planul privind tratarea acasă a celor fără simptome sau cu forme ușoare, tocmai pentru a nu restricționa și mai mult accesul bolnavilor non-covid la serviciile medicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Spitalul Județean din Bistrița, unitate suport Covid, conducerea a decis că de acum se operează doar urgențele.
Celelalte intervenții chirugicale vor fi amânate. În plus, au fost suplimentate locurile de terapie intensivă pentru cei infectați cu SARS COV 2.
Gabriel Lazany, manager Spitalul Județean Bistrița: ”Avem 10 locuri la pacienți covid și 10 locuri la pacienți non-Covid, au fost două cazuri grave pe care a trebuit să le primim, un transfer de la Huedin și unul în stare critică și am fost obligați să ne regrupăm din mers cu secția de Terapie Intensivă, sperăm ca lucrurile să nu degenereze pentru că altfel trebuie să luăm alte măsuri mult mai drastic și să oprim orice spitalizare a pacienților non-Covid”.
Și la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia internările au fost reduse la jumătate.
Dan Crainic, director medical Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: ”Se internează în general cazurile mai grave în ideea de a putea menține distanța între pacienți”.
Mai mult, personalul medical este testat la 14 zile și la întoarcerea din concediu pentru a evita apariția unor focare.
În Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș internările au fost suspendate.
Secția de nou născuți și ginecologie s-a închis din cauza apariției mai multor cazuri de infectări cu Covid-19 în rândul personalului.
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș: ”Au fost sistate intervențiile programate pentru cronici, asigurând doar urgențele. Intervențiile programate vor fi reprogramate în funcție de pacienți, iar în ceea ce privește nașterile pentru că ginecologia sunt închise vor fi transferate atât la SCJ Târgu Mureș, cât și în județ”.
Dorin Dorobanțu, chirurg plastic: ”Încercăm să facem loc, să putem să funcționăm. Sunt o grămadă de spitale transformate în spitale de suport covid”.
Pacient: ”Eram programat să mă interneze în 13 martie pe când să ajung în spital m au sunat că se închide spitalul și am suferit până în august. Am stat netratat, oamenii nu au unde să se trateze”.
Aparținător: ”Vineri a fost adus la spital, cu inima, așa au zis că astăzi o externează”.
Și Spitalul Colentina din Capitală așteaptă decizia DSP pentru a deveni, din nou, spital destinat doar cazurilor de covid.
Astfel de situații ar putea apărea în tot mai multe spitale odată cu creșterea numărului de infectări cu SARS COV2 pentru că este nevoie tot mai mare de locuri atât în saloane cât și în secțiile de Terapie Intensivă.
Sunt în acest moment peste 9.000 de perosoane internate, dintre care 651 în ATI.
Ministrul Sănătății a cerut deja ca spitalele județene să rezerve locuri pentru cei cu infecția COVID aflați în stare gravă.
Nelu Tătaru: ”Din cele care sunt pentru non-covid, spitalele de faza 3, să avem un 10% din paturile de ATI în rezerva pentru necesitatea imperioasă a unor paturi pentru cei cu SARS COV 2. La câte vom putea ajunge? 2.500 de paturi fără nicio problemă, dotate cu ventilatoare, din spitalele județene”.
Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România: ”Nu spun că măsurile nu au fost bune în ceea ce privește această pandemie, dar au fost luate în detrimentul pacienților noștri cronici din România. În continuare suntem pasați, suntem amânați, ceea ce înseamnă agravarea stării noastre de sănătate”.
Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 ar putea afecta din nou și activitatea ambulatoriilor și a policlinicilor.
Aceste unități ar putea reduce numărul consultațiilor, așa cum s-a întâmplat în starea de urgență, când primeau doar urgențele.
Autoritățile nu au luat încă nicio măsură în acest sens. În schimb, pentru a limita răspândirea virusului sunt permise până la finalul anului consultațiile făcute la distanță și totodată eliberarea de rețete în sistem online.
Cardul de sănătate se folosește doar când bolnavul merge la spital.
Tot pentru degrevarea spitalelor Covid se lucrează la un protocol prin care medicii de familie vor monitoriza bolnavii cu SARS-COV-2 care nu au simptome, care vor sta acasă.