Mars emotionant, cu masti de oxigen pe fata, pentru soarta prematurilor. Loteria pentru viata din spitalele Romaniei
In Romania, copiii prematuri inca se sting cu zile. Ramanem tara cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate la nastere a prematurilor din intreaga Europa.
Si asta pentru ca sistemul sanitar nu este pregatit si dotat corespunzator, astfel incat sa-i salveze pe cei nascuti cu mult inainte de termen. Un mars emotionant, la care participantii au purtat masti de oxigen, a avut ca scop semnalarea problemelor din spitalele romanesti.
In Romania se nasc 20 de mii de bebelusi prematuri in fiecare an. Lipsa dotarilor din spitale face ca in cazul lor primele saptamini de viata sa fie o loterie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emilia e o invingatoare. Are acum 2 ani si jumatate. A fost insa nascuta la 32 de saptamani si 11 medici s-au luptat ca ea sa ramina in viata. A stat o luna la terapie intensiva la maternitatea Polizu. Mama sa inca povesteste inlacrimata clipele prin care a trecut atunci cind niciun incubator NU era liber.
"Mi s-a cerut sa dau semnatura ca, daca va avea nevoie de incubator, eu sa renunt la viata copilului si am refuzat categoric. Sansa ei a fost, cu o ora inainte sa o duca, s-a eliberat un incubator, asa ea a putut sa traiasca", povesteste mama Emiliei.
Nu toti reusesc sa razbata! Ba chiar suntem la coada Europei atunci cind vine vorba despre mortalitatea prematurilor. Cu o rata de 3 la mie ii mai avem in clasament, dupa noi, doar pe albanezi si bulgari.
Altfel, in Romania, unul din 10 copii, se naste inainte de termen si pentru toti ar fi nevoie de incubatoare. Un astfel de aparat costa peste 10 mii de euro.
"Sunt situatii in an cand nu gasesti un incubator gol, este o loterie sa ai norocul sa gasesti un incubator liber", spune Diana Gamulescu - vicepresedintele Asociatiei Unu si Unu .
"Am avut 10 prematuri in 3 luni transferati. In general, cei care au 24 -25 saptamani supravietuiesc destul de putin. Peste 26 de saptamani, sansele de reusita sunt de aproape 100 la suta”, explica si dr. Gheorghita Sardescu - sef clinica Neonatologie Spitalul Pantelimon.
Anul trecut, potrivit institutului national de statistica, aproape 1000 de bebelusi au murit inainte de a implini virsta de o luna.