"Mai bine stau fara dinti." Solutia autoritatilor dupa ce romanii evita dentistul de frica hepatitei
Masuri de precautie in stomatologie. In conditiile in care aproape doua milioane de romani au hepatita B sau C si exista banuiala ca o treime s-au infectat la dentist, se impun reguli noi.
Medicii ar putea folosi freze dentare de unica folosinta, asa cum fac in cazul acelor sau a seringilor.
Potrivit ultimului studiu epidemiologic efectuat de Ministerul Sanatatii, 32 la suta dintre bolnavii infectati au luat, se pare, virusul B sau C in urma unor tratamente stomatologice.
Pe langa tratamentul invaziv si indelungat, victimele neglijentei medicilor pot ramane si cu traume psihice.
"M-am infectat de la stomatologie. In 2002 am descoperit-o. Am ramas si fara dantura si mi-e frica sa mai ma duc.", marturiseste o pacienta.
Astfel de imbolnaviri pot aparea daca instrumentele dentare NU sunt sterilizate corect si se folosesc de la un pacient la altul. Cum e si cazul frezelor dentare. Tocmai de aceea, dentistii sustin ca sunt in discutii cu autoritatile pentru introducerea frezelor dentare de unica folosinta.
Masura ar fi justificata, in conditiile in care, la nivel european, rezulta ca avem cei mai multi bolnavi de hepatita B si C. Numai vorbim de cei inca nedepistati. Costul unei astfel de freze dentare poate fi intre 5 si 50 de lei.
Probleme nu sunt numai la noi. Potrivit unui raport al Institutului de Supraveghere Sanitara din Franta, in 2009 aproximativ 200 de cazuri noi de contaminare cu virusul hepatitic B au fost puse pe seama unei sterilizari inadecvate in special a frezelor dentare.
Primul episod dovedit de transmitere a virusului hepatitei B de la un pacient la altul in timpul unor tratamente dentare a fost raportat in 2007, in Statele Unite.