Verificare in masa pentru depistarea bolnavilor de hepatita. 9.000 de analize gratuite

22-05-2013 20:45

Autoritatile sanitare sunt in alerta. Pentru ca avem aproape doua milioane de bolnavi, diagnosticati cu hepatita B si C si aproape inca pe atatia duc boala pe picioare, specialistii propun, o verificare in masa.

Sase judete si municipiul Bucuresti vor intra intr-un program gratuit, unde se va incerca depistarea infectiei cu virusul B. Se vor face 9.000 de analize, pe care oamenii le pot cere in baza unui cupon.

La 25 de ani, Alin crede ca si-a irosit cea mai frumoasa varsta numarand pastile: "De la dentist am luat o hepatita B. Am tratat-o. Foarte greu, e un chin".

Alti 1 milion de romani au probleme uriase, mai ales ca infectia cu virusul hepatitic B creste de zece ori riscul de a face cancer la ficat.

Romania are printre primele locuri in Europa, din pacate. Virusul B are o prevalenta de 5,2 la suta.  Ca sa nu mai vorbim ca 50% dintre pacienti raman purtatori ai virusului, chiar si dupa tratament. Lor li se adauga inca 800.000 de oameni care au hepatita C.

Tocmai de aceea, medicii de familie si Asociatia Pacientilor propun un screening, pentru inceput pentru 9.000 de pacienti din Bucuresti si inca sase judete.

Programul se adreseaza celor care au tatuaje, piercinguri, pacientilor in cazul carora se constata probleme hepatice. De asemenea si romanii care au fost operati sau au primit transfuzii de sange inainte de 1992 pot cere testarea.

Cele mai frecvente cai de transmitere ale virusului sunt procedurile chirurgicale, tratamentele stomatologice, serviciile cosmetice, tatuajele, dar si relatiile intime neprotejate.

Romanii vor fi chemati la analize si pentru depistarea virusului hepatitei C. Asta vrea sa faca Ministerul Sanatatii printr-un program national intins pe urmatorii 5 ani. Si asta pentru ca la nivel european, avem cei mai multi bolnavi de hepatita C ,iar in spatele lor sunt altii nedepistati, care pot fi o sursa de imbolnavire.


VIDEO PROTVPLUS.RO