Fructe cu virusul hepatic A importate din Romania, Polonia si Bulgaria, retrase de pe piata italiana


Ultimul update: Sambata 22 Iunie 2013 06:52
Data publicarii: Miercuri 19 Iunie 2013 09:29
Categorie: Stiri actuale
fructe congelate

Fructe de padure congelate care au fost importate din Romania, Polonia si Bulgaria au fost retrase de la vanzare in Italia, dupa ce s-a descoperit ca sunt contaminate cu virusul hepatitei A.

Conform Mediafax, aceste informatii au fost introduse in sistemul european de alerta alimentara.

Alerta pe acest subiect, introdusa in Rapid Alert System for Food Products la 30 mai, vizeaza un lot de fructe de padure congelate care, potrivit informatiilor actualizate luni, 17 iunie, a fost retras de la comercializare in Italia.

Masura a fost dispusa de autoritatile italiene dupa ce in lotul respectiv a fost descoperit virusul hepatic A.

Tot Italia a introdus in RASFF alte doua alerte privind loturi de fructe de padure congelate care sunt contaminate cu virusul hepatitei A. Loturile, aduse din Canada, Serbia, Bulgaria si Polonia, au fost, de asemenea, retrase de pe piata.

Hepatita de tip A este o boala infectioasa cauzata de acest virus, care se transmite prin alimente si apa contaminata, avand o perioada de incubatie intre 15 si 45 de zile.

ANSVSA: La exportatorul roman nu exista niciun fel de problema

Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat ca in urma verificarilor facute de institutie nu a fost gasita "niciun fel de problema" la exportatorul roman.

"Este vorba de un mix de fructe provenit din trei tari. Romania a trimis doar afine congelate, din informatiile pe care le avem noi. Din verificarile pe care le-am facut, la exportatorul roman nu exista nici un fel de problema. A fost o alerta pe sistemul rapid de alerta, ANSVSA ia imediat toate masurile si face ancheta", a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor ANSVSA, este posibil ca lotul de fructe sa fi fost contaminat la procesatorul italian care a realizat mixul retras ulterior de la vanzarea pe piata din Peninsula.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO