Programul de sanatate "Acces la viata". Ce inseamna reteaua nationala de telemedicina
Una dintre cele mai mari probleme care afecteaza sistemul de sanatate din Romania il reprezinta accesul la serviciile medicale de urgenta si de specialitate.
OMV Petrom lanseaza impreuna cu Ministerul Sanatatii programul de sanatate "Acces la viata". Unul dintre principalele punte de implementare ale acestui program il reprezinta extinderea retelei nationale de telemedicina, in 16 judete.
Telemedicina inseamna "acces rapid la expertiza medicala prin comunicare la distanta". Prin intermediul unui sistem de videoconferinta si a unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor de la centrul de comanda.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Medicii de la centrul de coordonare ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.
Reteaua de telemedicina de urgenta a fost lansata in 2009 de Ministerul Sanatatii, iar din 2011 alte 16 spitale din Romania (printre care si 3 clinici PetroMed) vor fi conectate 24/24 la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti - noul centru de comanda infiintat, pe langa cel existent la Targu Mures.
Printre punctele incluse in program se numara locatii greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocarii cadrelor medicale, precum si puncte critice la nivel national, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrazilor A1, A2 si Drumul National 1).
Pe scurt, telemedicina inseamna scurtarea timpului de interventie, stabilirea unui diagnostic corect, schimbul de experienta pentru personalul medical si, mai presus de toate, salvarea de vieti. Prin extinderea a retelei de telemedicina, peste 4,7 milioane de romani vor putea beneficia de servicii medicale de urgenta si de specialitate.
„Telemedicina ajuta, in primul rand, la degrevarea sistemului de urgenta. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom sti ce pacienti au nevoie de transport catre un centru din tara si vom reduce, astfel, erorile medicale. De asemenea, medicii din centrul de comanda pot oferi recomandari colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experiente mult mai bogate. Nu in ultimul rand, telemedicina are un rol educativ: prin transfer de cunostinte catre spitalele din tara vom ajuta la dezvoltarea competentelor cadrelor medicale” - a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.
Intra pe www.stirileprotv.ro, la sectiunea “Doctore, esti un erou!” si spune povestea medicului din orasul tau, care ofera acces la viata, pe sectiunea erou.stirileprotv.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ministerul sanatatii, sanatate, telemedicina, programe, petrom,
Dată publicare:
24-10-2011 09:17