Romania vrea sa-si reformeze total sistemul de sanatate. Cate case de asigurari vom avea
In locul Casei Nationale de Sanatate vor aparea prin lege mai multe societati private care vor concura intre ele si vor incerca sa atraga banii asiguratilor.
Proiectul este pregatit de o comisie prezidentiala, la cererea lui Traian Basescu.
Proiectul prevede ca fiecare roman care isi plateste asigurarea de sanatate sa isi aleaga o societate privata. Banii vor fi colectati tot de stat, prin actuala Casa de Asigurari de Sanatate, care insa ii va transfera catre cei indicati de noi.
Astfel, cetateanul va fi clientul unei companii particulare care va face contracte cu institutiile medicale si ii va deconta procedurile.
"Pacientii vor avea acces la reteaua asiguratorului, totul va fi foarte bine centralizat, pus la punct, cu programari, cu regim de urgente, de ambulanta, programari pentru serviciile medicale de care pacientii au nevoie. Ne asteptam sa fie gestionati banii mai bine, mie mi-e foarte greu sa imi dau seama pe ce s-au dus toate sumele care s-au incasat de-a lungul anilor in acest sistem de stat de asigurari de sanatate", a declarat Violeta Ciurel, presedintele unei societati de asigurari de viata.
Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale care se ocupa de aceste schimbari spune ca "trebuie spart monopolul statului in administrarea banilor pentru ca sunt folositi ineficient. In sanatate cheltuielile au crescut de zece ori din 1999, fara ca asta sa se vada in servicii mai bune pentru pacienti. "
Teoretic, acest proiect de reforma a sanatatii ar putea fi gata pana la sfarsitul lunii.
Autorii proiectului spun ca fiecare societate privata va face contracte mult mai bune decat a facut vreodata actuala Casa Nationala si ca nu vor accepta tarife umflate sau risipa.
"Sunt multe tari in Europa in care combinatia intre sistemul de stat si cel privat functioneaza foarte bine. Se folosesc spitale, laboratoare si de stat si private", a declarat Violeta Ciurel, presedinte societate de asigurari de viata.