Lista țărilor cu risc epidemiologic n-a mai fost actualizată de România de trei săptămâni
Deşi situaţia îmbolnăvirilor cu Covid-19 evoluează rapid în toată Europa, autorităţile de la noi n-au mai actualizat de aproape trei săptămâni lista ţărilor cu risc.
Prin urmare, deşi sunt deja state care au o rată de infectare mai mare ca a noastră, cei care vin de acolo nu sunt obligaţi să intre în carantină. Ministrul Sănătăţii spune că situaţia este temporară, pentru că se lucrează la o strategie europeană comună.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În acest moment, la nivelul comunităţii europene se cauta să se ajungă la un consens în criteriile pe care să le impunem ţărilor care fac parte, ţărilor membre, cât şi celor din spaţiul extracomunitar. De aceea noi avem o evaluare pe care o facem în fiecare săptămână, urmând ca la începutul săptămânii viitoare, împreună cu Comisia Europeană, să stabilim şi criteriile pentru fiecare stat aflat în acea listă”.
În acest moment este în vigoare lista galbenă publicată pe data de 29 august, lista pe care se afla trei ţări din Uniunea Europeană şi alte 36 de state din restul lumii. Criteriul principal de departajare a fost media îmbolnăvirilor din ultimele două săptămâni raportată la suta de mii de locuitori, care trebuie să fie mai mare sau egală cu cea a ţării noastre.
În primul rând, avem Spania, care, judecând după acest criteriu, astăzi avea o medie de 287,2, în vreme ce România are 88. Cetăţenii care vin din anumite regiuni din Spania, semnalizate acum pe hartă, intră în carantină pentru 14 zile. Măsura este valabilă în continuare. La fel şi pentru Luxemburg şi Malta.
Între timp însă, lucrurile au evoluat şi în alte ţări care ne-au depăşit la rata îmbolnăvirilor şi ar fi trebuit să intre pe lista galbenă. Este vorba de Franţa, care astăzi are o rată de 166,9.
Şi Cehia ne-a depăşit deja, cu un indice de 143,3 îmbolnăviri, şi deci şi cei care vin din această ţara ar fi trebuit să intre în carantină.
În plus, la cum creşte rata infectărilor, alte patru ţări ne vor depăşi în două-trei zile. Este vorba de Ungaria, Olanda, Austria şi Belgia.
De precizat că toate aceste ţări care ne depăşesc sau care ne-au depăşit au impuse restricţii şi acestea sunt încă în vigoare pentru cetăţenii care vin din România, deşi la noi acum este o rată de infectare mai mică.