Lipsa medicilor de urgență în provincie, boala cronică a sistemului de sănătate. Doctorii se pot detașa, dar nu vor
Lipsa medicilor de urgență este o problemă cronică a sistemului de sănătate. Iar situația este gravă mai ales în orașele mici.
La Călărași și Giurgiu, de exemplu, sunt doar câte patru medici de urgență, iar în Vrancea și Covasna câte șase. Parlamentul a votat o modificare legislativă care să reglementeze detașarea specialiștilor din Unitățile de Primiri Urgențe, însă prea puțini vor să meargă în provincie.
La Spitalul Orășenesc Hârșova este nevoie de cinci medici de urgență. Orașul nu are nici măcar gaze naturale, așa că doctorii nu prea se gândesc să se mute aici.
Medicii de urgenţă lipsesc din zeci de spitale orăşeneşti, municipale și chiar județene. În prezent, în unitățile de primiri urgențe sunt mai puţin de 1.200 de medici de urgență.
Problema este că mai mult de jumătate dintre ei sunt în spitalele mari, în zonele universitare, în timp ce în spitalele mici este o lipsă acută. Deficitul se va accentua în câțiva ani dacă ne gândim că aproape 2/3 din aceşti medici au peste 45 de ani și tot mai puțini tineri merg către această specializare.
Autoritățile vor ca deficitul din spitalele mici să fie acoperit prin detașarea unor specialişti de la spitalele mari. La cerere, aceștia ar putea să facă gărzi în spitalele din provincie ori să fie detașați pentru o anumită perioadă. Autoritățile locale ar putea să le acopere cazarea și transportul.
Medic: „Dacă ar fi nevoie, poate m-aş duce''
Medicii cu experiență din unitățile de primiri urgențe ale spitalelor mari spun însă că nici ei nu sunt suficienţi. Cei de la Bagdasar, de exemplu, fac și câte opt gărzi pe lună. Zilnic au aproape 200 de pacienţi. Mulţi dintre ei nu sunt din Bucureşti.
Daniela Moise, medic primar medicină de urgență: „Ce este din Călăraşi, Giurgiu, ce este împrejurul Bucureștiului vine direct aici. Avem șapte posturi libere, am organizat concurs, nu a venit nimeni să le ocupe''.
Pe 17 noiembrie va fi organizat concursul de rezidențiat. Rămâne de văzut câți dintre candidaţi vor alege să se specializeze în medicina de urgenţă.