Un spital din Satu Mare închide o secție din lipsă de medici. Soluția de „avarie” la care a ajuns conducerea
Din cauza lipsei de medici, la Spitalul Orășenesc Negreșți-Oaș, de mâine se închid temporar secția de pediatrie și compartimentul de neonatologie.
Managerul spune că a încercat zadarnic să atragă specialiști. Timp de cel puțin două săptămâni, copiii și femeile însărcinate vor fi nevoiți să meargă la spitalul din Satu Mare, la aproape 50 de kilometri distanță.
Secția de pedatrie are 25 de paturi și până acum un singur medic specialist făcea față tuturor cazurilor.
Recent, doctorul a intrat în concediu medical, iar conducerea spitalului nu a mai avut de ales.
Dalma Pap, manager al Spitalului Orășenesc Negreșți-Oaș: „Concursuri s-au organizat în fiecare an, dar fară a se prezenta vreun candidat. Este un oraș mai micuț la o distanță considerabilă de orașele mari din centrele universitare. Începând de mâine activitatea secției este suspendată temporar pentru 2 săptămâni, iar din data de 15 este organizată linia de gardă cu 3 medici pensionari. Deficitul de medici pediatri nu este doar în unitatea noastră, ci la nivel national. Probabil mulți se retrag în mediul privat”.
Medicii fug de spitalele mici
La spital au venit trei medici rezidenți - unul și-a dat demisia și al doilea a renunțat la specialitate. Nici la compartimentul neonatologie nu există un specialist însă, managerul caută soluții în următoarele două săptămâni. În tot acest timp, oamenii se gândesc că pentru orice consult al celor mici vor fi nevoiți să meargă la Satu Mare.
Localnic: „Nu-i în regula, cum să-ți duci copilul până în Satu Mare bolnav? Vin de pe toate satele din Negrești, toți vin aici și atunci ce-o să se întâmple? Nu toată lumea are mașină să meargă la Satu Mare”.
Localnic: „E cel mai grav lucru, în loc să încurajăm natalitatea. E foarte grav, mai urât nu se poate”.
Localnic: „E o situație dezastruoasă, întotdeauna a fost aici maternitate. Nu o să mai facă copii. O să dispărem pur și simplu. O să facă naveta că nu oricine dispune de mașină la scară”.
Mamă cu copil: „Am avut o doamna doctor ce s-a îmbolnăvit și acum postul e vacant, nu stiu când o să se ocupe. E foarte dificil”.
Autoritățile județene dau și locuințe de serviciu medicilor, însă nici așa nu s-a arătat nimeni interesat.
Și spitalele din Buzău, Călărași, Giurgiu, Alexăndria, Ploiești au nevoie urgentă de cardiologi, neurologi, oncologi, pediatri și ATI-ști.
La nivel național, aproape 4.000 de tineri au terminat anul acesta medicina, iar în curând vor fi medici rezidenți. Este mare nevoie de ei, în condițiile în care din unitățile sanitare lipsesc peste 10.000 de specialiști.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2023 aveam 357 de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în Bulgaria erau 480 de medici la 100.000 de locuitori.