Legea prevenției și depistării precoce a diabetului, promulgată de președinte. Ce măsuri include

Ultima actualizare: 22-11-2020 19:51

Cu 1,8 milioane de bolnavi de diabet, România are în sfârșit o lege a prevenției.

În condițiile în care medicii avertizează că diabeticii sunt mai vulnerabili în fața infecției cu SARS-COV 2, pentru prima dată în țara noastră se va face un ”recensământ” al bolnavilor și al persoanelor cu risc de diabet.

Mai mult, noua lege le permite autorităților să solicite fonduri pentru testare, campanii de informare și chiar săli de sport și bazine de înot pentru un stil de viață sănătos.

Cristina face un test de glicemie de 5 ori pe zi de mai bine de 19 ani. Este insulino-dependentă și, de când a început pandemia, se teme mai mult pentru sănătatea ei.

Cristina Petruț, vicepreședinta Federației Asociaților Diabeticilor din România: „Primeam foarte multe informații că dacă avem diabet putem dezvolta foarme mult mai grave ale Covid-ului, ceea ce a fost destul de îngrijorător pentru noi. O altă problemă majoră pe care am întâmpinat-o noi, persoanele cu diabet, a fost lipsa medicamentelor.”

Riscurile la care sunt supuse persoanele care suferă de diabet

 

- Au o imunitate scăzută și sunt mai sensibili la infectarea cu noile virusuri.

- Sunt supraponderale sau obeze - surplusul de grăsime reduce din activitatea imunitară.

- Flora intestinală nu funcționează normal.

- Au alte comorbiditati asociate acestei boli - probleme cardiace, hepatice sau renale.

Medicii atrag atenția că diabetul agravează evoluția infecției cu Sars-Cov2 fiind considerată și cea mai grava comorbiditate.

Gabriela Roman, director Secție Centru Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj: „Persoanele cu diabet sunt sfătuite în această perioadă să își controleze și mai bine glicemia. Valorile crescute ale glicemiei pot să determine toată această severitate și o rată mai mare de deces.”

Asociațiile de pacienți au reușit să câștige o luptă importantă, mai ales în această perioadă de pandemie. Legea prevenției și depistării precoce a diabetului a fost promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. Pentru prima dată în Romania, se va face un ”recensământ” al diabeticilor și al persoanelor cu risc.

Cornelia Bala, președinte Asociația Română de Educație în Diabet: „Medicii de familie în principal dar probabil și alți specialiști vor avea acces la o platformă unde vor fi incluse principalele caracteristici ale acestor persoane, din punct de vederea al analizelor, al bolilor concomitente.”

Autoritățile vor putea să acceseze bani prin Programul Național de Prevenție a Diabetului pentru proiecte de educație, informare, săli de sport sau chiar bazine de înot.

Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat: „Este o premieră pentru foarte multe țări din Europa și chiar din lume pentru că este o lege care reglementează un cadru legal pentru implicarea atât a autorităților și a tuturor factorilor care pot avea un rol în combaterea acestei boli.”

În Romania sunt peste 1,8 milioane de diabetici, adulți și copii. Neoficial, însă, numărul lor ar fi mult mai mare spun specialiștii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO