Jumatate dintre romancele diagnosticate cu cancer la san mor. Controlul preventiv le-ar putea salva
Jumatate dintre cele 60.000 de romance care afla anual ca au cancer la san ajung doar niste amintiri in fotografii. Problema este veche si grava.
Majoritatea descopera in ultima clipa ca sunt bolnave. ''Fundatia Renasterea'' a ajutat in ultimii 12 ani 200.000 de femei sa lupte cu aceasta maladie.
Marti, Academia de Studii Economie din Bucuresti, dar si alte doua institutii din Targu Mures si Pascani vor fi iluminate in roz, pentru a ne reaminti ca, daca este descoperit la timp, cancerul mamar poate fi invins.
"Fiecare om are sansele lui, nu e neaparat o statistica si pur si simplu trebuie sa mergi inainte, sa te tratezi si sa fii optimist", spune o pacienta.
Asa gandeste o femeie de 34 de ani care a fost diagnosticata cu un cancer la san in iunie.
Acum este sub tratament si in curand va urma o interventie chirurgicala, de care e sigura ca va scapa cu bine. Pentru ca fetita ei, de doar 10 luni, trebuie sa creasca alaturi de ea.
"A fost un cancer care s-a dezvoltat in timpul sarcinii, din cauza bombardamentului hormonal. Poate ca ar fi trebuit sa fac ecografii mai des, mai ales ca in timpul sarcinii nu fac niciun rau fatului", spune femeia.
Anual, 60.000 de romance afla ca au cancer la san. Jumatate dintre ele se prapadesc. Asta chiar daca, depistat la timp, in 98% dintre cazuri poate fi tratat.
Medicii le atrag atentia femeilor ca un control o data pe an le poate salva viata. Pe langa investigatiile de specialitate, ele trebuie sa fie atente la orice modificare a formei sanilor si sa fie constiente ca si autoexaminarea conteaza.
Marti, Academia de Studii Economice din Bucuresti se va imbraca in roz, culoarea sperantei. Lumina va fi aprinsa de Laura Cosoi si de mama ei, care a iesit invingatoare din lupta cu boala.
"Sloganul acestui an este: sanatatea se invata, pentru ca vrem sa incurajam atat femeile peste 45 de ani, care trebuie sa faca mamografii anual, cat si tinerele peste 18 ani, care trebuie sa faca testul Babes Papanicolau in fiecare an", a declarat Mihaela Geoana.
Alte doua cladiri din Pascani si Targu Mures vor fi iluminate. Actiunea are loc in fiecare an, pe 1 octombrie, in peste 40 de tari.
In ultimii 12 ani, Fundatia Renasterea a ajutat 200.000 de femei sa lupte pentru sanatatea lor.
Aproximativ 30.000 au beneficiat de investigatii gratuite, 28.000 mamografii si 17.000 ecografii in centrele Fundatiei, inclusiv in cele mobile, care au ajuns in regiunile lipsite de asistenta medicala.