Internarea de o zi, masura cu care ministerul vrea sa-si reduca cheltuielile. Ce parere au medicii
Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari vor sa reduca internarile in spitale si propun ca bolnavii care sufera de anumite afectiuni, trecute pe o lista, sa fie tratati in 24 de ore.
Insa medicii care stiu cel mai bine cum stau lucrurile atrag atentia ca jumatate dintre interventiile de pe lista indicata de oficiali nu pot fi rezolvate peste noapte.
Sunt 79 de boli care ar trebui tratate in spitalizarea de o zi.
Pe lista se regasesc febra, otita, lesinul, durerile de cap, reactiile alergice, dar si adenomul de prostata, pietrele la rinichi, avortul, ocluzia intestinala.
Omul vine si se interneaza, face analize, e operat si pleaca dupa 24 de ore. Cel putin asa recomanda ministerul.
Problema este ca 50% dintre aceste afectiuni nu pot fi diagnosticate si tratate corect intr-o zi, spun doctorii. Si asta pentru ca de multe ori o durere de cap poate ascunde o tumoare cerebrala dupa zile de investigatii, iar un avort se poate incheia cu o septicemie.
Domnul Craioveanu e la a treia zi de spitalizare, dupa o operatie de adenom de prostata. Potrivit reglementarilor care ar trebui aplicate de luna viitoare, era obligat sa paraseasca spitalul dupa 24 de ore, daca afectiunea nu are complicatii.
Dr. Victor Cauni, seful Sectiei de Urologie Spitalul Colentina: "Nu cred ca are cum sa fie rezolvat in conditii de maxima siguranta, pentru ca prostata e si in zona puternic vascularizara, risc hemoragie. Pacientul trebuie sa stea minim 2-3 zile, sa ii dam drumul acasa cu sonda? Pot aparea complicatii".
O tanara e la Reanimare dupa ce a fost operata pentru scoaterea pietrelor la rinichi. Teoretic, si ea ar trebui sa fie acasa dupa 24 de ore, lucru imposibil, spun insa chirurgii, devreme ce un astfel de pacient e considerat stabil abia dupa 36 de ore.
Potrivit acestor recomandari aduse la contractul cadru, de la 1 aprilie, in cazul a 79 de diagnostice medicale si chirurgicale, doctorii ar trebui sa decida daca pot fi rezolvate in 24 de ore.
Pe lista ministerului se regasesc febra, otita, lesinul, durerile de cap, palpitatiile, dar si adenomul de prostata, pietrele la rinichi, avortul, chisturile, abcesele, leziunile cutanate sau colica biliara.
Ministerul sustine ca peste 30 la suta din internari nu ar fi justificate. Multe sectii sunt aglomerate, cu pacienti care puteau fi tratati de medicul de familie sau de specialist in ambulatoriu.
Potrivit estimarilor, internarile fictive si retetele false sau cele eliberate pentru morti produc anual o paguba de peste 300 de milioane de euro in bugetul sanatatii. De altfel, inca din 2011 Romania si-a asumat in fata FMI reducerea numarului de internari si a cheltuielilor din spitale.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, ministerul sanatatii, boli, internare, afectiune,
Dată publicare:
27-03-2013 18:44