Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile
Încă două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci au fost depistate cu infecţia West Nile.
Sângele continuă să fie testat în toate centrele de transfuzii din ţară, lucru care prelungeşte timpul de distribuţie către spitale.
Medicii spun că deocamdată nu este vorba de o epidemie. Cu toate astea aveţi mare grijă! Simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli banale, dar dacă se agravează maladia poate fi fatală.
Infecţia cu virusul West Nile se răspândeşte prin înţepătura de ţânţari, care la rândul lor o capătă de la păsările infectate. În cele mai multe dintre situaţii oamenii trăiesc cu această infecţie fără să ştie că o au.
4 din 5 persoane nu prezintă nici un simptom. Când apar primele reacţii infecţia poate fi confundată cu o răceală şi se tratează că atare, de cele mai multe ori cu antiinflamatoare.
Rar, boală se agravează şi se ajunge la complicaţii.
Dr. Ştefan Lazăr: ”O parte dintre ele se manifestă că o boală febrilă simplă, căreia nu-i găseşti o cauza deosebită şi nu are alte repercursiuni şi o mică parte din pacienţi se îmbolnăvesc şi fac meningoencefalită”.
Diagnosticarea infecţiei cu virusul West Nile se face printr-o combinaţie de teste speciale, iar testarea se efectuează doar în cazul pacienţilor care prezintă simptome severe, deoarece nu există un tratament pentru această maladie.
În cazurile grave simptomele sunt cele ale unei meningite virale: dureri de cap intense, febră mare, alterarea stării de conştienţă, vărsături frecvente. Boala este una acută şi se instalează la cel puţin 3 zile de la înţepătura ţânţarului. Este necesară spitalizarea bolnavului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă.
Cazurile de meningoencefalită apar în special la persoanele în vârstă.
În toată ţara au fost înregistrate 39 de îmbolnăviri, iar 8 oameni deja au murit, jumătate dintre ei fiind din capitală. Până acum cei mai mulţi bolnavi sunt în Giurgiu - 7 la număr. 6 sunt în Bucureşti, 5 în Ilfov şi 4 în Vrancea.