Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 12 Septembrie 2017 10:43
Categorie: Stiri Sanatate

West Nile face din nou victime în România. 6 persoane au murit până acum iar alte câteva zeci au fost depistate cu acest virus.

Medicii de la centrele de transfuzie sunt în alertă şi testează toate pungile de sânge recoltat, iar asta prelungeşte timpul de distribuţie către spitale.

Medicii ne liniştesc: nu este vorba despre o epidemie. Spitalele au mare nevoie de sânge, iar doctorii fac un apel să mergem să donăm.

Sângele donat la Centrului de Transfuzii din Capitală este testat suplimentar pentru virusul West Nile, a anunţat pentru Europa FM directoarea centrului, medicul Doina Goşa. Decizia a fost luată după ce în Bucureşti au fost confirmate 22 de îmbolnăviri şi 3 decese cauzate de virusul West Nile, transmis de țânțari. De asemenea, donatorii trebuie să completeze un chestionar prin care trebuie să anunțe personalul medical al Centrului dacă au avut înțepături de țânțari în ultimele zile sau dacă au fost în locuri unde există mulţi ţânţari, cum ar fi parcuri sau lacuri, a precizat medicul pentru Europa FM. Rezultatele testării pentru West Nile vin după 72 de ore - cu o zi în plus faţă de celelalte teste făcute la centrele de transfuzii.

Ministerul Sănătăţii informează că în perioada 9 mai - 30 august 2017 au fost confirmate, la nivel naţional, 16 cazuri de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind înregistrate şase decese, dintre care trei în Bucureşti şi câte unul în judeţele Buzău, Brăila şi Olt. Autorităţile sanitare dau asigurări că acestea sunt cazuri sporadice şi că nu există riscul producerii unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în sezonul 2017, în perioada 9 mai - 30 august au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, dintre care şase au decedat. Din cele şase decese, trei s-au înregistrat în Capitală, unul în Buzău, unul în Brăila şi unul în judeţul Olt.

Ministerul Sănătăţii precizează că toate aceste cazuri depistate şi înregistrate în România sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă nu comportă riscul unei epidemii de amploare.

De asemenea, specialiştii MS recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: Bucureşti - 3 cazuri, Buzău – 1 caz, Brăila – 1 caz, Constanţa – 1 caz, Galaţi – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomiţa – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz, Vrancea – 2 cazuri.

Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuşi simptome precum febră ridicată şi dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ca măsuri de protecţie, MS recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari, montarea de plase de protecţie împotriva ţânţarilor, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Bărbat infectat cu virusul West Nile, într-un sat din Galaţi
Virusul West Nile ar fi aparut in Teleorman. Maladia a ucis 5 romani in ultimele luni
O femeie de 79 ani a murit in urma infectarii cu West Nile, dupa ce a fost intepata de tantari
VIDEO PROTVPLUS.RO