Reguli simple pentru a preveni orice infectie cu E.coli. In ce conditii ne pot imbolnavi ustensilele din bucatarie
Oricine poate avea E.coli in intestin. Problema se ridica atunci cand bacteria e una care produce toxine si duce la complicatii grave, precum sindromul hemolitic uremic.
Pentru a preveni orice infectie cu E.coli, medicii ne sfatuiesc sa respectam regulile de igiena. Este important ca ustensilele pe care le folosim in bucatarie la prepararea carnii crude sa nu atinga mancarea gatita. Chiar daca la temperaturi ridicate bacteria e distrusa, atunci cand folosim acelasi cutit pentru carnea cruda si cea gatita, E.coli se propaga mai departe.
Specialistii sustin ca daca alimentele ajung contaminate cu E.coli in casele noastre, suntem singurii care putem opri propagarea bacteriilor, prin respectarea unor reguli de baza in bucatarie.
Dr. Irina Codita, sef laborator Institutul Cantacuzino: "Sa nu se amestece suportul pe care se taie sau se prelucreaza alimente neprelucrate termic, sa nu fie acelasi cu alimentele care se prelucreaza termic."
De exemplu, atunci cand pregatim o bucata de carne de vita infestata cu E.coli, este posibil ca ustensilele din bucatarie sa fie contaminate la randul lor. Si chiar daca vita a fost preparata la temperaturi de pe 70 de grade Celsius, care distrug bacteriile, acestea pot ajunge in organismul nostru daca am folosit acelasi cutit pe carnea preparata, fara sa il curatam bine inainte.
Asadar, tocatoarele, farfuriile, cutitele si buretele de bucatarie trebuie spalate foarte bine, cu detergent si apa fierbinte la 60 grade, pentru ca bacteriile sa fie distruse si sa nu contamineze si alte alimente.
Atentie si la lapte si oua! Specialistii ne recomanda sa consumam doar lapte pasteurizat si sa spalam ouale inainte de a le gati.
Periculoase nu sunt toate bacteriile, pentru ca E.coli avem cu totii in organism, ci acele bacterii care au gene producatoare de toxine.
Prof. Mircea Popa, UMF: "E.coli care cuprinde si o astfel de tulpina reprezinta un microorganism care se afla in intestinul tuturor persoanelor. Exista insa diferente intre tulpinile care ne ajuta si ne fac chiar bine si tulpinile pe care noi le numim patogene. Putem sa avem O26, care nu face rau, dar si O26 care avand aceasta posibilitate sa produca toxina, sa faca rau."
Codruta Romanita Usein, sef laborator: "Orice produs care provine de la animalul care este purtator de aceste tulpini de E.coli producatoare de verotoxina, proaspat, deci nesupus unui tratament termic care sa omoare bacteria, reprezinta un risc."
Iar bacteriile patogene ataca toate organismele firave sau slabite. In cazul bebelusilor sau al persoanelor cu imunitate scazuta, E.coli patogen poate fi extrem de periculos, in timp ce in cazul tinerilor si al adultilor sanatosi, provoaca doar o usoara indigestie, fara alte complicatii, urmand sa fie eliminata din organism.