Fetita din Covasna NU are sindrom hemolitic uremic. Autoritatile inca nu stiu cum a ajuns bacteria E.coli in branza din Arges
Autoritatile sunt iarasi ingrijorate de sosirea in Capitala a unor copii suspectati de sindom hemolitic uremic. Unul dintre ei este din Sf. Gheorghe, Covasna, iar celalalt vine din Arges. Diagnosticul nu a fost confirmat in primul caz.
UPDATE 20:30 - Fetita de opt luni care a fost adusa miercuri de la spitalul din Sfantu Gheorghe la Spitalul "Marie Curie" nu are Sindrom Hemolitic Uremic, a declarat dr. Mihaela Balgradean, de la Spitalul "Marie Curie". Potrivit acesteia, copilul va ramane internat pentru investigatii.
Intre timp, ancheta nu inainteaza, pentru ca inspectorii directiilor de sanatate publica si veterinara asteapta rezultatele de la Institutul "Cantacuzino". Inca nu stiu cum ar fi ajuns bacteria E. coli in branza de vaci produsa la o fabrica din Arges.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fetita de opt luni a ajuns duminica la spitalul din Sfantul Gheorghe, cu diaree si varsaturi. Mama spune ca mananca diversificat. Medicii i-au facut mai multe analize, insa au considerat ca e mai bine sa o trimita in Capitala. Fetita prezinta suspiciune de sindrom hemolitic uremic.
In acelasi timp, in Arges, continua ancheta. Pe langa cele trei familii care au spus ca le-au dat copiilor sa manance produse lactate fabricate la Bradet, si doua spitale din Arges luau aceleasi produse. Acum, au fost oprite de la consum pana la clarificarea situatiei.
De asemenea, inspectorii au mers sa ia probe si de la fermele de unde fabrica lua lapte, una in Dolj si alta in Arges.
"Noi livram un lapte de calitate. Avem toate analizele la zi. In cazul in care in lapte s-ar gasi aceasta bacterie E. coli, aceasta dispare prin pasteurizarea laptelui la 85 de grade. Este imposibil ca acea bacterie E. coli sa vina din lapte", spune patronul unei ferme de vaci.
Ministrul Agriculturii a spus marti ca a identificat E. coli intr-un lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci, cu lapte nepasteurizat.
"Acest proces de fabricatie presupune automat fierberea laptelui, deci ce-a spus dansul... cine este de meserie si stie despre ce e vorba, n-a putut decat sa rada si sa ne gandim cu groaza ce ministru avem", spune patronul unei ferme de vaci.
Si patronul fabricii de lactate Bradet spune ca produsele pot fi contaminate cu E. coli din mai multe surse.
Iar directorul DSV Arges declara ca branza gasita cu E. coli a fost produsa pe 22 februarie si vanduta in magazine incepand cu data de 24 febriarie, perioada in care nu ar mai fi ajuns niciun copil la spital.
Bacteriile E. coli, tulpina O 26, cea care are gena producatoare de verotoxina si care a dus la imbolnavirea bebelusilor, au fost depistate la Institutul "Cantacuzino". Epidemiologii spun ca in urma transferului de gene apar niste modificari, iar genele modificate produc toxine care ataca si rinichii, nu doar intestinul, ducand la insuficienta renala.
Conf. sr. Irina Codita, Institutul "Cantacuzino": "Timpul care trece din momentul contaminarii si pana cand organismul gazdei inca secreta bacteria, poate sa fie mai lung sau mai scurt, in functie de gazda, uneori este de 5 zile, alteori se poate extinde la intervale de ordinul saptamanilor."
Codruta Romanita Usein, sef laborator epidemiologie moleculara: "8% este un procent de indivizi care pot, in urma unei infectii cu producatori de verotoxina, sa ajunga la complicatii precum acesta - sindromul hemolitic uremic, complicatie extraintestinala."
Miercuri au iesit si rezultatele analizei apei din comuna Bradet, care arata ca apa este buna. Inspectorii au facut analize si angajatilor fermei si magazinelor de desfacere si au ridicat probe de pe toate ustensilele folosite.
Despre fetita de 8 luni, din Sf. Gheorghe, medicii spun ca prezinta anemie cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic si dupa ce a fost internata la Spitalul Sf. Gheorghe, au decis sa o aduca in Capitala, ca sa evite complicatiile. Pacienta va fi internata la Sectia de Nefrologie, unde vor fi efectuate investigatii suplimentare.
In ceea ce priveste ancheta, cu trei copii care au murit, ochii tuturor parintilor au ramas indreptati catre laboratoarele autoritatilor.
De la ANSVSA asteptam inca rezultatele altor analize.
Miercuri, angajatii fermei de lapte unde s-au gasit urme de E. coli in branza proaspata de vaci au fost dusi la analize. Si asta pentru ca, intr-adevar, urmele s-au gasit in branza, dar cum si de unde au ajuns acolo nu se stie.
Un aliment trece printr-un intreg lant inainte sa ajunga in farfuriile noastre si trebuie verificat tot lantul. Ambalarea in fabrica, felul in care a fost transportata branza, conditiile de manipulare a acesteia in magazin, pana la momentul in care vanzatorul a luat branza cu paleta si a pus-o in caserola.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, sfantul gheorghe, sindrom hemolitic uremic,
Dată publicare:
02-03-2016 16:36