I-a donat un rinichi soţului ei la nici 4 luni după nuntă. Cazul i-a impresionat pe medici
Un maraton de transplant renal se desfăşoară zilele acestea la un spital din Braşov. 4 pacienţi, care depind de dializă, vor primi câte un rinichi, şi o şansă la o viaţă normală.
Două transplanturi, se vor face între soţi, iar celelalte, între rude apropiate. La o intervenţie, medicii vor folosi tehnica robotică, atât pentru prelevare, cât pentru implantare, o premieră în Estul Europei.
Laurenţiu şi Mirela s-au cunoscut acum un an, iar în urmă cu patru luni s-au şi căsătorit. Viaţa i-a pus la mare încercare atunci când tânărul a aflat că suferă de o afecţiune renală severă. Boala a evoluat extrem de repede şi a ajuns la dializă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Este o boală care la momentul actual nu are o medicaţie de vindecare, ea nu se poate combate”, spune Laurenţiu. Soţia s-a dovedit a fi cea mai potrivită să-i doneze rinichiul.
"În primul rând îi donezi unui om. Ştii că faci un bine şi salvezi o viaţă, asta e pe primul plan. Că este el şi este soţul meu şi că da, ne leagă, şi va fi acolo ceva care ne leagă mereu, asta e partea a doua."
Dr. Andreea Moldovan, medic primar de boli infecţioase: „Mi se pare dovada maximă de altruism şi de iubire, poate contractul pe viaţă de căsătorie mai important decât orice altceva"
Maratorul de transplant de la Braşov tine trei zile - timp în care vor fi făcute 4 operaţii. La el participa 23 de medici renumiţi printre care trei din Elveţia şi unul din Belgia. Cu toţii operează benevol.
Thierry Berney, şeful centrului de transplant din Geneva: "Ne place să credem că acest proiect vine în sprijinul ţării dumneavoastră, unde mulţi oameni sunt dializaţi şi aşteaptă un transplant de rinichi."
Bogdan Moldovan, coordonatorul echipei de transplant: " toată lumea vine şi pur şi simplu din prietenie pentru noi şi din respect pentru pacienţii noştri fac acest efort."
Spitalul privat care găzduieşte aceste transplanturi a fost acreditat în 2016 să realizeze astfel de intervenţii. Este dotat cu aparatura de ultima generaţie şi apelează la tehnici chirurgicale de top. Maratonul de transplanturi din aceste zile vine şi cu o premieră.
Andreea Moldovan, medic primar de boli infecţioase: "Va fi practic o prelevare robotică aplicată la toate cele patru cupluri de care ne ocupăm în acesta sesiune, iar unul dintre pacienţi va beneficia şi de o implantare robotică, o premieră est-europeană. Sunt foarte puţine centre europene care fac astfel de operaţii."
Din păcate pentru pacienţi, statul roman nu decontează intervenţiile de transplant realizate în sistem privat, deşi pacienţii plătesc asigurări de sănătate. Fundaţia spitalului braşovean suporta, din donaţii, o parte din costuri. La rândul lor, familiile bolnavilor fac campanii de strângere de fonduri prin reţelele de socializare.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, brasov, transplant, organe,
Dată publicare:
10-01-2019 18:53