I-a donat un rinichi soţului ei la nici 4 luni după nuntă. Cazul i-a impresionat pe medici

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 12:45
Data publicarii: Joi 10 Ianuarie 2019 18:53
Categorie: Sanatate

Un maraton de transplant renal se desfăşoară zilele acestea la un spital din Braşov. 4 pacienţi, care depind de dializă, vor primi câte un rinichi, şi o şansă la o viaţă normală.

Două transplanturi, se vor face între soţi, iar celelalte, între rude apropiate. La o intervenţie, medicii vor folosi tehnica robotică, atât pentru prelevare, cât pentru implantare, o premieră în Estul Europei.

Laurenţiu şi Mirela s-au cunoscut acum un an, iar în urmă cu patru luni s-au şi căsătorit. Viaţa i-a pus la mare încercare atunci când tânărul a aflat că suferă de o afecţiune renală severă. Boala a evoluat extrem de repede şi a ajuns la dializă.

„Este o boală care la momentul actual nu are o medicaţie de vindecare, ea nu se poate combate”, spune Laurenţiu. Soţia s-a dovedit a fi cea mai potrivită să-i doneze rinichiul.

"În primul rând îi donezi unui om. Ştii că faci un bine şi salvezi o viaţă, asta e pe primul plan. Că este el şi este soţul meu şi că da, ne leagă, şi va fi acolo ceva care ne leagă mereu, asta e partea a doua."

Dr. Andreea Moldovan, medic primar de boli infecţioase: „Mi se pare dovada maximă de altruism şi de iubire, poate contractul pe viaţă de căsătorie mai important decât orice altceva"

Maratorul de transplant de la Braşov tine trei zile - timp în care vor fi făcute 4 operaţii. La el participa 23 de medici renumiţi printre care trei din Elveţia şi unul din Belgia. Cu toţii operează benevol.

Thierry Berney, şeful centrului de transplant din Geneva: "Ne place să credem că acest proiect vine în sprijinul ţării dumneavoastră, unde mulţi oameni sunt dializaţi şi aşteaptă un transplant de rinichi."

Bogdan Moldovan, coordonatorul echipei de transplant: " toată lumea vine şi pur şi simplu din prietenie pentru noi şi din respect pentru pacienţii noştri fac acest efort."

Spitalul privat care găzduieşte aceste transplanturi a fost acreditat în 2016 să realizeze astfel de intervenţii. Este dotat cu aparatura de ultima generaţie şi apelează la tehnici chirurgicale de top. Maratonul de transplanturi din aceste zile vine şi cu o premieră.

Andreea Moldovan, medic primar de boli infecţioase: "Va fi practic o prelevare robotică aplicată la toate cele patru cupluri de care ne ocupăm în acesta sesiune, iar unul dintre pacienţi va beneficia şi de o implantare robotică, o premieră est-europeană. Sunt foarte puţine centre europene care fac astfel de operaţii."

Din păcate pentru pacienţi, statul roman nu decontează intervenţiile de transplant realizate în sistem privat, deşi pacienţii plătesc asigurări de sănătate. Fundaţia spitalului braşovean suporta, din donaţii, o parte din costuri. La rândul lor, familiile bolnavilor fac campanii de strângere de fonduri prin reţelele de socializare.

Doi ieșeni au primit o nouă șansă la viață, în prag de Crăciun după un transplant renal
Doi ieșeni au primit o nouă șansă la viață, în prag de Crăciun după un transplant renal
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil bolnav
A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
meningita
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit
Epidemia de gripă s-a încheiat. Numărul total al deceselor înregistrate
În România, bolile cardiovasculare au facut 2.5 milioane de morți, cât populația Capitalei