Guvernul pregateste o modificare a legislatiei in Sanatate. Zeci de medicamente risca sa dispara dupa ieftinirea cu 35%

Ultima actualizare: 04-02-2017 06:59

Autoritatile pregatesc o noua modificare a legislatiei in Sanatate.

De aceasta data, sunt vizate medicamentele al caror pret urmeaza sa scada cu 35%, de la 1 aprilie.

Decizia, spun asociatiile de pacienti, ar duce la disparitia de pe piata a peste 120 de tratamente, in viitorul apropiat.

Asta in conditiile in care romanii oricum gasesc cu greu multe dintre doctoriile de care au nevoie.

452 de medicamente folosite in oncologie, tratarea diabetului si a bolilor cardiovasculare vor costa mai putin, iar Ministrul Sanatatii vrea ca ieftinirea sa se faca direct cu 35 de procente si nu in 3 etape cum fusese stabilit.

Decizia apare si in programul de guvernare al PSD si are termen 2017. Deja, proiectul de lege a fost pus in dezbatere publica pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii. Reactiile nu au intraziat sa apara.

Producatorii de medicame spun ca decizia va adanci criza din farmacii si spitale. In ultimul an la ANM au fost trimise peste 1000 de notificari de retragere a diferitelor produse de pe piata din Romania.

Romania, spun specialistii din Ministerul Sanatatii, ar avea cel mai mic pret al medicamentelor din Uniunea Europeana. Cum suntem intr-o piata comuna, costul de la noi este luat in considerare de celelalte state care coboara si ele pretul impus la raft, in functie de noi.

Ca atare, daca Romania scade cu 35%, pretul la medicamente ar cobori in toata Uniunea Europeana ceea ce producatorilor de produse farmaceutice, nu le-ar conveni.

Temerea este ca acestia vor retrage de pe piata romaneasca anumite produse. Astfel, pretul in UE sa nu poata fi stabilit in functie de noi. Efectul ar fi disparitia din farmacii a acestor medicamente.

In luna noimbrie, Ministerul Sanatatii a pus in functiune site ul www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate anunta daca are nevoie de un produs pe care nu il gaseste pe piata. Planul era ca in 4 zile cererea sa fie inregistrata, iar intr-o saptamana autoritatile sa le spuna pacientilor cum rezolva situatia. Pana acum, au fost inregistrate sute de solicitari, insa din 10 ianuarie pacientii nu au mai primit raspuns.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO