Romania, pe locul 4 in Europa la numarul de decese din cauza hepatitei. Situatia delicata a copiilor nascuti anul acesta
10 la suta dintre bolnavii cu hepatita C din Europa traiesc in Romania, iar peste 800.000 de romani au virusul hepatitic B.
Mai grav, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatati confirma ca tara noastra ocupa locul 4 ca rata a mortalitatii din aceaste cauze. Asociatiile bolnavilor cronici vor ca analizele pentru testarea markerilor hepatici sa fie introduse pe lista celor obligatorii si gratuite, insa, cel mai probabil, anul acesta nu va fi posibil.
"Vaccinul hepatitic B lipseste de cateva luni si nu stim cand primim" - spune o farmacista.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Raspunsul acesta ingrijoreaza sute de mii de oameni, inclusiv pe mamele bebelusilor care ar trebui sa fie vaccinati imediat dupa nastere impotriva hepatitei B. Mai sunt 22.000 de doze in toata Romania, iar anul acesta se vor naste in jur de 180.000 de bebelusi. Grav este ca statul roman va putea aduce produsul abia peste un an.
Surse din cadrul Ministerului Sanatatii spun ca, in luna decembrie, atunci cand distribuitorul a anuntat ca nu mai poate furniza vaccinul hepatitic, s-a luat in calcul posibilitatea ca acesta sa fie adus din SUA, singura tara in care au fost identificate loturi suplimentare. Pretul ar fi fost de 3 ori mai mare, insa Romania ar fi fost dispusa la o astfel de plata. Se pare ca, in ianuarie, americanii ne-au anuntat ca nu ne mai pot da vaccinul.
Motivele nu sunt clare. De ce nu sunt solutii alternative calculate din timp? Ministerul Sanatatii nu a dat un raspuns.
Marilena Debu: ''Ca mama cu hepatita, am fost foarte ingrijorata pentru copilul meu. Stiu cat de greu si cat de tragic poate fi pentru cineva in situatia aceasta."
Si daca la capitolul preventie Romania sta dezastruos, la cel privind tratamentul bolnavilor de hepatita C situatia este la fel de grava.
Tratamenul cu cea mai mare eficienta, care nu contine interferon si care vindeca in proportie de 90 la suta, nu se mai aplica. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a amanat licitatiile din octombrie in decembrie si acum, in martie. 12.000 de oameni asteapta, in timp ce boala lor evolueaza.
Numarul atat de mare de bolnavi a dus si la o medie a deceselor de 44,5 la suta de mii de locuitori, in timp in Europa sunt 15 la suta de mii de locuitori.
Atat hepatita B, cat si hepatita C sunt boli infectioase ale ficatului si se transmit prin sange. Pe langa injectii si transfuzii, pe lista sunt tatuajele cu ace nesterilizate, sexul neprotejat, dar si folosirea periutei de dinti a altei persoane, ale carei gingii sangereaza.