Grija mare la cap. Tineri de 20 de ani diagnosticati cu anevrism cerebral
Grijile zilnice ne imbolnavesc la propriu. Avem atat de multe de rezolvat incat am ajuns sa ignoram semnalele organismului. De pilda, tratam durerile de cap cu usurinta si cu pumni de pastile si nu ne punem problema ca ar putea fi ceva serios.
Acest comportament trebuie corectat, transmit doctorii, care ne sfatuiesc sa facem o data pe an un control cerebral. Doamna Mirela a primit pe neasteptate vestea ca sufera de o boala cerebrala. In cazul ei, un vas de pe creier s-a spart, iar fara operatie, murea. La fel ca ea sunt mii si mii de romani care nu stiu ca au astfel de probleme.
Stres, stil de viata, alimentatie nesanatoasa, fumat, tutun. Si, in general, nimeni nu se gandeste la suferintele creierului. Care zilnic este stesat de stilul nostru haotic de viata si de alimentatie. Asa se face ca la spital oamenii ajung in general tarziu. "Un semn e la persoanele care au o durere de cap violenta, puternica dupa o discutie, dupa tutun, asta arata un anevrism", spun specialistii.
In ultimii 10 ani, numarul tumorilor si anevrismelor cerebrale s-a dublat. Iar daca pe timpuri aceste afectiuni apareau la cei peste 50 de ani, acum chiar si tinerii de 20 de ani sunt diagnosticati cu afectiuni teribile. Ca sa fim mai linistiti, ar trebui sa facem anual un control RMN.
Insa, din pacate, putini isi permit investigatiile cu rezonanta magnetica din cauza preturilor. La privat pot costa si 650 de lei. Cei care nu au aceasta suma si cer sa le deconteze statul asteapta cu lunile. Intr-un an, conform statisticilor, in Romania se fac gratuit peste doua milioane de investigatii medicale de imagistica.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, sistem sanitar, anevrism cerebral,
Dată publicare:
14-03-2011 18:20