Fibrilația atrială, una dintre principalele cauze de accident vascular cerebral (AVC)

Ultima actualizare: 20-03-2022 21:41
spital
pexels.com

Pacienții care au suferit o hemoragie cerebrală ar putea să nu mai primescă tratament anticoagulant, dacă un studiu care se desfăsoară la nivel european va arăta că acest tratament le poate provoca un AVC.

Numărul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) va crește până în 2040 cu 35%, conform estimărilor făcute de Safe STROKE - Alianța STROKE pentru Europa, o coaliție a organizațiilor non-profit cu activități legate de îmbunătățirea asistenței medicale oferite supraviețuitorilor AVC. Iar pentru a atrage atenția asupra acestui lucru, anul acesta săptămâna de constientizare a afecțiunilor cerebrale este dedicată cercetării în AVC.

Deși era considerată o afecțiune a persoanelor în vârstă, atacul cerebral este întâlnit tot mai des în rândul tinerilor de 35-40 de ani. Specialiștii spun că principalii factori de risc rămân tensiunea arterială crescută, obezitatea, fumatul, colesterolul ridicat, dar și alte probleme ale inimii. Totodată, persoanele care au suferit un AVC ori au în familie pe cineva care a suferit un AVC ar trebui să își monitorizeze mai bine starea de sănătate.

Prin urmare, accidentul vascular reprezintă una dintre cele mai vaste provocări în domeniul sănătății.

La nivel european există o serie de studii clinice care urmăresc îmbunătățirea tratamentului pentru persoanele care suferă un accident vascular cerebral ori prevenirea AVC. Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate în acest sens este PRESTIGE-AF. Acest studiu este axat chiar pe prevenirea atacului cerebral la cei aflați în categoriile cu risc mare de îmbolnăvire.

Un accident vascular cerebral apare atunci când irigarea creierului este întreruptă - AVC ischemic sau hemoragie intracerebrală. Fibrilația atriala (AF) este cea mai comună formă dată de pulsul neregulat al inimii. Aceasta poate cauza formarea cheagurile de sânge la inimă, iar aceste cheaguri pot migra spre creier, cauzând accidentul cerebral ischemic. Se estimeaza că 20% dintre aceste accidente vasculare sunt cauzate de fibrilația atrială.

Studiul PRESTIGE-AF a debutat în 2018 și recrutează bolnavi pentru a investiga modul de prevenire a atacurilor cerebrale ulterioare la persoanele care au avut deja o hemoragie cerebrală și au un risc ridicat de cheaguri de sânge cauzate de fibrilația atrială. Concret, pacienților cu fibrilație atrială li se prescrie, de obicei, medicație anticoagulantă, care să prevină formarea de cheaguri de sânge. Însă acest lucru poate fi periculos în cazul celor care au avut deja hemoragie cerebrală, spun specialiștii. Cu cât studiul va inrola mai mulți pacienți, cu atât rezultatele vor fi mai elocvente. Concret, cercetătorii vor putea spune dacă medicația anticoagulantă este sau nu benefică acestei categorii de bolnavi.

Studiul PRESTIGE-AF este finanțat de Uniunea Europeana prin cercetarea Horizon 2020, dar si prin programe de grant No 754517.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO