Fertilizare in vitro, gratuita, de la stat. Vezi conditiile de calificare
Ministerul Sanatatii incepe programul de fertilizare in vitro si embriotransfer. Acesta va incepe din 1 iunie anul acesta si se adreseaza cuplurilor infertile.
Programul de fertilizare in vitro costa statul 4 milioane de lei. Ministerul va sustine financiar o sigura procedura, in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, anunta Ministerul Sanatatii.
Se estimeaza ca, anul acesta, vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.
Criteriile de includere in program sunt urmatoarele:
• varsta femeii trebuie sa se incadreze intre 24-40 de ani (medicii specialisti au ales acest interval de varsta pentru ca rata de succes a interventiei este cea mai mare, de 28,2%);
• cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania;
• cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat in sistemul public de sanatate de cel putin doi ani;
• cuplul sa fie stabil, casatorit de cel putin 2 ani;
• niciunul dintre membrii cuplului sa nu aiba copil in viata;
• pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro, indferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare;
• rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezerva de ovocite);
• cuplu autolog (adica nu se primesc ovule sau sperma de la donatori straini sau posibilitatea de a apela la o mama surogat);
• femeia sa nu fie malnutrita - slaba (indexul de masa corporala a femeii intre 20-30);
• femeia trebuie sa aiba un raport intre varsta, inaltime si greutate normal.
Afla totul despre fertilizarea in vitro de la Oana Cuzino
In doua saptamani, Ministerul Sanatatii va publica normele metodologice de implementare a programului.
De la 1 iunie 2011 toti cei care doresc sa acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sanatatii pot depune dosarul medical, la alegere, in centrele care vor intra in programul gratuit al MS.
Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicala care asigura tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare.
Pentru pastrarea confidentialitatii, copia dosarului va cuprinde doar initialele numelui si un numar de ordine.
In cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in doua etape. In prima faza, se va achita procedura in valoare de aproximativ 1.200 de euro. In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere centrul va primi si o bonificatie de 300 de euro.
"Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de feritilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele 2 centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie “Panait Sarbu” (Maternitatea Giulesti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj –Napoca.
Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca, institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient, coplata”, a declarat Attila Cseke, ministrul sanatatii.
Asociatia S.O.S. Infertilitatea, care reprezinta interesele romanilor cu probleme de fertilitate estimeaza ca in acest moment ar fi intre 15.000 si 18.000 de cupluri care ar putea apela la fertilizarea in vitro pentru a avea un copil.
Parintele fertilizarii in vitro, Robert Edwards, ia Nobelul pentru medicina