Inseminarile artificiale efectuate contra-cost, ilegale in Romania!

06-10-2009 00:00

S-a "nascut" un mare haos in spitale, la departamentele de reproducere asistata, dar si in clinicile private care fac fertilizari in vitro si inseminari artificiale: aceste proceduri, efectuate contra-cost, sunt ilegale in Romania de cateva zile.

Cu alte cuvinte, ginecologii care-i ajuta pentru anumite sume pe romanii ce nu pot avea copii risca acum inchisoarea.

Ordinul a fost dat de fostul ministru al sanatatii Ion Bazac in 23 septembrie si publicat in 29 septembrie in Monitorul Oficial. Inainte de a demisiona, ministrul a semnat o hartie prin care abroga un articol din Legea transplantului.

Mai precis, abroga un articol care dadea voie spitalelor de stat si clinicilor private sa faca fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala contra cost. Se intampla dupa scandalul clinicii Sabyc.

De altfel, medicii considera ca ordinul este si mai absurd cu cat nu exista nici macar o alternativa pentru cuplurile disperate, devreme ce nici asigurarile de sanatate nu acopera aceste proceduri

Asa ca din 29 septembrie, de cand a intrat in vigoare ordinul nou, astfel de proceduri de reproducere umana asistata pe bani se afla sub incidenta traficului de celule umane. Iar cei care fac procedura risca inchisoare intre 3 si 10 ani.

Cei de la Agentia Nationala de Transplant au fost pusi in fata faptului implinit, medicii la fel. Asa ca cine vrea sa devina mamica si nu poate pe cai naturale trebuie sa plece in strainatate, unde procedura trece de 2000 de euro.

In alte tari, fertilizarile in vitro sunt suportate de stat. De exemplu, in Franta sunt decontate de la buget cinci incercari, iar in Israel doua.


VIDEO PROTVPLUS.RO