Expunerea la soare timp de 20 de minute, un plus de sanatate. Beneficiile vitaminei D

Dată publicare: 30-05-2013 19:38
Dată actualizare: 02-06-2013 07:01


Soarele, atat de blamat in ultimii ani din cauza radiatiilor puternice, devine in acelasi timp primul pe lista recomandarilor medicale.

Tot mai multe studii il plaseaza printre factorii care ne protejeaza de infectii, boli cardiace si chiar de anumite tipuri de cancer. Si asta pentru ca vitamina D, un puternic antioxidant, nu se poate asimila in organism fara soare.

Conform recomandarilor, ar trebui sa ne expunem razelor UV timp de 20 de minute pe zi. Trebuie sa avem mare grija insa, cum ne alegem orele.

Cea mai mare cantitate de vitamina D, de circa 70%, o asimilam prin expunerea la soare, iar restul de 30% din alimente si suplimente.

Vitamina D este esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, regland absorbtia calciului si fosforului in organism.

Recomandata in trecut doar copiilor, acum noile studii aduc in prim plan beneficiile ei pentru toate varstele.

Beneficiile nu se opresc insa aici. Studiile arata ca Vitamina D este extrem de importanta in cresterea imunitatii organismului.

Are de asemenea rezultate bune impotriva infectiilor, dar si in scaderea riscului unor boli cardiovasculare. Poate cel mai important, fiind un puternic antioxidant, vitamina D3 contribuie la reducerea aparitiei mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal, de san, prostatic si pancreatic.

Pentru ca toate acestea sa capete sens trebuie sa facem un mic efort: 20 de minute de expunere la soare in fiecare zi, pana la ora 11 sau dupa ora 16. Si cum mai toata lumea e ocupata si nu ne putem transforma anul intr-o permanenta vacanta, cele 20 de minute pot fi simple iesiri in parc sau in aer liber in intervalele orare considerate sanatoase, indiferent de luna anului.

Evident ca vara, cand imbracamintea e lejera si razele soarelui sunt mai puternice, si cantitatea de vitamine D3 asimilata in organism e mai mare.

Privit cu alti ochi si abuzand de lumina lui in intervalul 11 si 16, soarele poate face mai mult rau decat bine.

Statisticile arata ca din 5 in 5 ani numarul persoanelor care dezvolta melanoame se dubleaza. Si asta pentru ca oamenii sufocati prea mult de lumea moderna profita nesanatos atunci cand merg in concediu de zilele de plaja.

Tags: soare, beneficii,


VIDEO PROTVPLUS.RO