Lichidele tinute in soare, in recipiente de plastic, au efecte grave asupra organismului
Dupa cateva zile si nopti in care ne-am bucurat sincer de racoare, arsita s-a intors in vietile nostre. Mai mult, in Capitala si 21 de judete, din sudul si vestul tarii, avem cod galben de canicula pana joi.
Temperaturile se vor apropia periculos de 40 de grade Celsius la umbra.
Medicii ne recomanda sa consumam cat mai multa apa oriunde unde ne-am afla.
Mare grija, insa! Daca lichidele sunt tinute in soare, in recipiente de plastic, ore intregi, atunci pot sa ne faca mai mult rau decat bine.
Potrivit specialistilor, la temperaturi mari recipientele din plastic elimina o substanta toxica, numita bisfenol A, care ajunge in apa si ulterior in organism.
La fel se intampla si cu ftalatii, alti compusi chimici care se gasesc in ambalajele de plastic. Efectul pe care acestia il pot avea asupra sanatatii este socant, actioneaza ca un distructor hormonal, potrivit cercetatorilor.
Este vorba despre un surplus de substanta ce imita estrogenul si care, in timp, poate duce la boli grave, mai ales la copii.
Unul din efecte este aparitia pubertatii precoce, atat la baieti, cat si la fetite. Este insotita de multe ori cu supraponderalitate si obezitate. Ca efecte in timp, poate creste riscul de cancer de san, testicule si scade mult fertilitatea.
Cu toate acestea, multi nu tin cont deloc de sfaturile medicilor.
Desi producatorii atrag clar atentia ca produsele ambalate in plastic nu au voie sa stea in soare, micii comercianti ignora avertismentul si isi vad mai departe de treaba.
Cercetatorii americani au demonstrat ca bisfenolul A este eliminat si in mancarea incalzita in caserole. La fel de periculos este acest compus chimic si in contact cu lichidele calde, cum ar fi cafeaua sau ceaiul de la tonomat.
Cercetatorii au demonstrat ca particulele de bisfenol, ftalatii si stirenii trec in hrana si lichide nu doar la temperaturi ridicate, ci si prin depozitare indelungata.