Expert: S-ar putea ca un vaccin să te protejeze 10 ani, altul doar un an, dar toate își fac treaba. Nu știm ce se va întâmpla
Un vaccin ne-ar putea imuniza împotriva Covid-19 pentru 10 ani, altul pentru doar un an și nu putem ști ce se va întâmpla, pentru că ”răspunsul imun este foarte complex”, dar știm că toate vaccinurile aprobate își fac treaba, susține un expert român.
”În momentul de faţă, nu ştim ce se va întâmpla pe un termen mai lung de opt luni, cât a trecut de la finalizarea studiilor clinice. S-ar putea ca vaccinul de la AstraZeneca sau altul la fel, să te protejeze zece ani, iar cel de la Pfizer şi Moderna, doar unul sau doi ani. Răspunsul imun este foarte complex, nu înţelegem încă pe deplin cum funcţionează", a declarat prof. dr. Radu Iliescu, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” pentru Ziarul de Iași.
Expertul consideră că este greșită concentrarea discursului public asupra eficacității vaccinurilor: "Este greşit. Majoritatea studiilor internaţionale arată că toate serurile aprobate acum în Europa: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care a solicitat aprobare, îşi fac treaba. Procentul celor care, odată vaccinaţi, ajung să fie spitalizaţi, cu forme grave sau chiar să moară în urma infectării, este extrem de redus".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este o problemă de perspectivă: dacă întrebi dacă într-o populaţie generală cele două vaccinuri, unul cu o eficacitate în studiul clinic de 60%, iar altul de 90%, se vor comporta la fel, dacă această diferenţă se va păstra în populaţia generală, răspunsul nu poate să ţi-l dea nimeni. Sunt mulţi factori care contează: viteza cu care te vaccinezi, numărul de oameni imunizaţi, circulaţia persoanelor, măsurile restrictive", explică prof. dr. Radu Iliescu.
Un vaccin antigripal obișnuit are o eficiență și de 40%
Vorbind strict despre eficacitate, vaccinul antigripal are, în funcţie de tulpinile de gripă care circulă în fiecare an, o eficacitate care variază între 40 şi 60 la sută, conform site-ului CDC (Centers for Disease Control and Prevention), institutul public de sănătate din SUA.
Dar scopul vaccinului nu este de a împiedica infectarea cu virusul gripal, ci ajutorarea sistemului imunitar de a-l contracara astfel încât să se evite formele grave, ce necesită spitalizare, sau chiar decesele provocate de gripă.
Explicaţia este valabilă şi în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19: pentru ca societatea să se redeschidă, vaccinarea trebuie să stopeze sau să reducă producerea cazurilor grave, care ar aglomera spitalele, şi decesele.
În momentul de faţă, toate cele trei vaccinuri aprobate în Europa au o eficienţă foarte mare în studiile clinice de a preveni infectările şi formele grave, iar noile cercetări arată că sunt eficiente şi în împiedicarea celor care s-ar infecta după vaccinare să îl transmită mai departe.
Al patrulea vaccin aprobat în Europa ar putea fi la mijlocul lunii martie, e produs de compania Johnson & Johnson, are nevoie de o singură doză şi care s-a dovedit eficient şi împotriva noilor tulpini.