Drama unei fetițe din Arad, obligată să stea în spital deși s-a vindecat după un incendiu
O fetiță de trei ani din Arad, care a suferit arsuri grave în urma unui incendiu și a luptat pentru a supraviețui, se află într-o situație dureroasă.
Cu toate că şi-a revenit, copila nu se poate întoarce lângă familie din cauza sărăciei. Condițiile de acasă nu sunt potrivite pentru starea ei de sănătate, fiind încă sensibilă.
Povestea ei a sensibilizat mai multe mame, care încearcă să îi fie micuței aproape. Ba mai mult, una dintre ele a vrut să o ia acasă, însă legea nu îi permite.
Fetița a scăpat cu viaţa dintr-un incendiu cumplit în urmă cu aproape trei luni, însă a suferit arsuri grave pe aproximativ jumătate din suprafaţa corpului. În stare critică, a fost transferată în Capitală, unde a sfidat temerile doctorilor, care erau rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire.
După zile bune petrecute în Bucureşti, starea ei s-a îmbunătăţit şi s-a întors la spitalul din Arad, unde a fost ținută sub observaţie. Potrivit medicilor, ar fi putut fi externată de aproape trei săptămâni, dar o anchetă a asistenţilor sociali a scos la iveală un adevăr dureros.
Familia ei trăieşte în condiţii improprii, unde copila nu poate fi îngrijită cum ar trebui. Aşa că a rămas în continuare în spital. Iar părinţii abia o vizitează.
Pacientă: „Tot timpul ne jucăm cu ea, i-am dat să mănânce, am culcat-o. S-au făcut şi donaţii de când sunt eu aici şi s-au dat la asistente să îi cumpere tratamentul, ceva sirop special, ceva creme speciale."
Mai toate mamele care au ajuns în această perioadă la spital cu copiii lor au fost impresionate de povestea micuţei. Una dintre femei a încercat chiar să o ia în grijă.
Cumnata unei paciente: „Cumnata mea a depus o cerere la Protecţia Copilului şi ei au spus că prima dată să o ia familia şi dacă nu o ia familia să depună nişte acte ca să se facă asistent maternal şi dacă fetiţa este dată până se termină actele îi dă alt copil, dar cumnata mea nu vrea alt copil că am vrut pe Mirela să o ajutăm, pe ea am vrut să o luăm."
Erika Stark, director DGASPC Arad: „Suntem în asentimetul acestor doamne care doresc să ajute copii, dar se înţeleagă că şi noi trebuie să avem grijă ca aceşti copii să ajungă în siguranţă într-o familie care să fie aptă pentru a avea grijă de copil. Noi avem nevoie de documente pentru a justifica decizia pe care o luăm în privinţa oricărui copil."
Autorităţile susţin că în curând fetiţa va ajunge în grija unui asistent maternal şi spun că încearcă să găsească o persoană care să fie cât mai aproape de oraş, pentru că micuţa să fie adusă repede la spital în cazul în care va fi nevoie de ajutorul medicilor.