Drama copiilor care sunt internați în spitale, cu Covid: ”Mi-a amorțit jumate de corp, nu-mi puteam mișca gura, mâna”
Îngrijorați de scăderea ritmului de vaccinare anti-Covid, medicii și personalul sanitar atrag atenția că valul cinci este inevitabil dacă rata de imunizare nu crește.
Deși raportările arată o stagnare a infectărilor, situația din spitale este disperată. 241 de bolnavi au murit în ultimele 24 de ore, peste 18.000 sunt internați, iar 1.870 luptă pentru viața lor în secțiile de terapie intensivă.
Pentru prima dată de la începutul pandemiei autoritățile au decis că și o unitate medicală pentru copii, Spitalul Gomoiu din Capitală, să trateze adulți infectați cu SARS-CoV-2.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Încă un pacient Covid-19 a intrat în stop cardio-respirator. Medicii și asistentele încearcă să-l salveze.
Paul Oargă este medic rezident. Tulburat de ce trăiesc colegii lui, dar și pentru a răspunde celor care se întreabă ce se întâmplă în secțiile de terapie intensivă, a decis să le arate tuturor o zi în punctul zero al unui spital Covid.
Paul Oargă: ”Suntem pe secția ATI Covid Spitalul de Boli Infecțioase: 144 de locuri, două secții ATI de câte 10 locuri, la capacitate maximă.''
Toate spitalele Covid din țară sunt pline. În București, pentru prima dată de la începutul pandemiei, într-o unitate exclusiv pentru copii, Spitalul Gomoiu, se tratează acum și adulți infectați cu SARS-CoV-2.
Aceasta este cea mai mare dorință a bunicului Constantin, infectat cu SARS-CoV-2. Vorbea la telefon cu soția lui, internată tot cu Covid, într-un alt spital. Nevaccinat și cu plămânii afectați a ajuns luni la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, din București.
Vârstnic: ”Să asculte medicii, eu n-am ascultat, m-am luat după alții. Îmi pare rău.''
Medicii de la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu și-au transformat secția de chirurgie pediatrică în secție Covid exclusiv pentru adulți. Chiar dacă unele operații sunt reprogramate, copiii cu afecțiuni grave sunt tratați de urgență și operați la nevoie.
Medic infecționist: ”A fost secția de chirurgie pediatrică aici. Am transformat-o în gest de solidaritate pentru ceilalți pacienți din UPU fără exigen. Acest spital e dotat cu oxigen de 15 litri fiecare pat și atunci am luat decizia să ajutăm măcar pentru câteva luni la decongestionarea celorlalte spitale.”
Medicii infecționiști și asistentele se împart între cele două etaje unde sunt tratați adulți și copii. SARS-CoV-2 atacă fără să țină cont de vârstă. Ane Mari este printre copiii infectați din spital. Era deja internată când a împlinit un an.
Mamă: ”Am trecut printr-o experiență foarte grea cu fata. A fost cea mai grea experiență. Sunt de vreo trei săptămâni așa. Ea a luat Covid-ul de la mine.''
Chiar dacă în ultimele 24 de ore autoritățile au raportat 4.255 de cazuri noi, specialiștii atrag atenția că greul nu a trecut. Valul patru a afectat mulți copii, chiar și bebeluși, care după infecție rămân cu sechele.
Medic: ”Mulți copii vin cu sindrom post-Covid, un sindrom nou și pentru noi, un sindrom cu febră mare. Unii au sechele.''
Paula, 11 ani: ”Mi-a amorțit jumate de corp, nu-mi puteam mișca gura, mâna, mi-a amorțit și piciorul, doctorii zic că e de la Covid.''
Mamă: ”Covid-ul a afectat-o neurologic, i-a afectat jumătate de față.”
La Spitalul Gomoiu, în multe saloane sunt doar copii infectați cu SARS-CoV-2. Cel mai mic are două luni, cea mai mare, Paula, 11 ani. Toți sunt internați cu părinții lor, majoritatea nevaccinați de la care cei mici au luat și boala. În toată țara sunt 318 internați, 30 la ATI și cinci lupta pentru viața lor intubați.
Vaccinarea, spun medicii, este singura soluție pentru a opri pandemia, însă, statisticile arată că numărul celor ce se vaccinează a scăzut de la peste 100.000 pe zi, în urmă cu trei săptămâni, la aproape 70.000 în ultimele 24 de ore.