Secțiile unor spitale din București, închise pentru dezinfecție. Cum vor guvernanții să scape de blestemul nosocomialelor
Infecțiile din spitale rămân o boală greu de vindecat a sistemului sanitar. Raportările cazurilor au crescut prea puțin, de la 0,1 la sută la aproape 3 %.
În mai puțin de o lună, două secții ale unor spitale din Capitală au fost închise pentru dezinfecție, după ce au apărut bacterii multirezistente. Pentru a limita aceste situații, oficialii au cumpărat cu bani europeni aparatură modernă de sterilizare în peste 100 de unități sanitare din toată țara.
Practic, în aceste mașinării pot fi introduse ace, lame de bisturiu, pansamente murdare, adică deșeuri periculoase rezultate în urma operațiilor. La temperaturi și presiuni foarte mari vor fi transformate în deșeuri menajere. Patru astfel de aparate au fost cumpărate pentru Spitalul Burghele din capitală cu bani europeni, prin Planul National de Redresare și Reziliență. Investiții s-au făcut și în cele 8 săli de operații.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Dr. Gabriel Predoiu, director proiect PNRR Sp. Burghele:„Aceste aparate au capacitatea de a distruge orice fel de bacterii. Datorită faptului că este o sterizare prin foc, trage pe dedesubt aerul din încăpere și prin diferite procese de filtrare și sterlizare printr-un meș de plasmă sterilizează structura de aer.”
În cadrul programului au fost cumpărate 9 astfel de dulapuri, Sunt de fapt echipamente performante pentru decontaminarea uniformelor personalului medical. Procesul de sterilizare durează între 45 de minute și 4 ore și folosește raze ultraviolete.
900 de milioane de lei prin PNRR, pentru combaterea infecțiilor nosocomiale
Un robot se plimbă prin spitalul orășenesc din Vălenii de Munte și purifică aerul cu raze ultraviolete. Este programat să pornească să curețe doar când nu sunt oameni în preajmă. Iar mopurile au fost înlocuite în mare măsură cu aceste dispozitive care spală și dezinfectează în același timp.
Manager Vălenii de Munte: „Au fost luate și aparate de nebulizaree, lămpi cu UV, aparate care purifică aerul în blocul operator, aparatură pentru analize - un PCR ca să spunem așa, benefic pentru a determina ce fel de germeni sunt în cazul în care apar infecții și cum pot fi combătuți''
Infecțiile nosocomiale nu pot fi eliminate în totalitate, însă ceste investiții vor diminua riscul apariției lor. Prin PNRR s-au alocat aproximativ 900 de milioane de lei pentru combaterea infecțiilor asociate actului medical.
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Indicatorul din PNRR obliga MS să finanțeze minumim 25 de unități sanitare, dar reușit să finanțăm 119 unități sanitare.”
Toate spitalele vor încheia cumpărarea și instalarea aparaturii pentru combaterea infecțiilor nosocomiale până în primăvara anului viitor.