Ziua şi motivul de îngrijorare. A apărut un al treilea caz de meningită menigococică, de această dată în Vaslui. Fata în vârstă de 15 ani a murit marți. 

Din păcate, evoluţia extrem de rapidă a bolii îi face pe medici să creadă că este vorba despre aceeaşi formă care a răpus-o şi pe eleva ''Colegiului Gheorghe Lazar'', din Bucureşti. Pacienta a murit marți seara.

Pe de altă parte, s-a descoperit că doi dintre colegii primei victime sunt purtători sănătoși ai bacteriei şi au început tratamentul cu antibiotice. Asta nu înseamnă însă că ei au îmbolnăvit-o pe fata care s-a stins fulgerător.

Copila de 15 ani era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău. Îngrijitorii au chemat ambulanţa, iar la spitalul din oraş medicii au crezut iniţial că are o criză de rinichi. Starea fetei s-a agravat însă şi a apărut suspiciunea de meningită. Atunci doctorii de aici au hotărât să o trimită la Iaşi, unde s-a pus diagnosticul. Fata intrase deja în comă.

Prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: "Pacienta este intubată şi internată la Terapie Intensivă, iar starea este foarte gravă.
Este acelaşi tip de meningită care a răpus-o pe fata din Bucureşti?
După aspectul clinic şi experienţa mea de ceva ani, da, acelaşi aspect clinic. Evoluţia foarte rapidă denotă prognosticul rezervat."

În tot acest timp, pentru că e vorba de o boală infecţioasă contagioasă, toţi cei care au intrat în contact cu adolescenta în Vaslui au primit tratament de prevenţie. Locurile prin care a trecut au fost dezinfectate.

Dan Zaharia, reprezentant firmă dezinfecţie Vaslui: ”Se dezinfectează încăperile, se strânge mobilierul, se degajează lenjeriile, se dă mobilierul pe mijloc şi se dă soluţia. La final se dau balustradele, robineţii, mânerele de la uşă, elementele cu care intră în contact copiii.''

Pe de altă parte, fata de 16 ani din Botoşani, diagnosticată luni cu meningită meningococică se simte ceva bine, spun doctorii.

Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Botoşani: ''A fost diagnosticată rapid, a fost iniţiat tratamentul specific şi este foarte bine. Au dat alertă internaţională pentru că e un copil venit pe avion.''

Ioana Alecu, medic epidemiolog DSP Botoşani: ''Pacienta e rezidentă şi a locuit şi acolo, sunt proceduri standard de anunţare pentru că incubaţia merge până la 10 zile, deci e normal să anunţăm, dar nu facem o panică internatională.''

Între timp, analizele au arătat că doi dintre elevii Colegiului Gheorghe Lazăr sunt purtători ai bacteriei meningococ. Au intrat în atenţia medicilor şi au început deja tratamentul cu antibiotice. Asta nu înseamnă neapărat că există o legătură între persoanele purtătoare şi eleva care a murit, pentru că este posibil să fie tulpini diferite ale bacteriei.

Sunt 3 cazuri de meningită menigococică în mai puţin de o săptămână, dar autorităţile din sănătate spun că nu poate fi vorba de o alertă la nivel naţional. Iar introducerea vaccinului antimeningococic în schema obligatorie nu este luată în calcul.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele comisiei de vaccinologie: ''În primul rând ne orientăm după afecţiune, după criteriul epidemiologic. Nu există în acest moment criterii clare îndeplinite în ceea ce priveşte raportul cost/beneficiu pentru introdcerea în programul naţional, dar acest lucru trebuie să constituie un element de analiza specific pentru acest aspect.”

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societății de Microbiologie: ''Cazurile de meningită meningococică sunt relativ rare, dacă comparăm cu starea de portaj şi mecanismul de producere al acestei boli este parţial cunoscut, dar dincolo de prezenţa unei tulpini patogene e şi o anumită particularitate, un deficit imunitar care favorizează producerea bacteriei şi răspândirea infecţiei.”

La nivel mondial se discută despre schimbarea criteriilor de vaccinare, în condiţiile în care în ultimii ani tot mult mai multă lume a călătorit dintr-o ţară în alta.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!