Doctori dezumanizati, asistente bete si pacienti trimisi in frig in pijamale. Prapastia in care se afla sistemul medical
In tara in care este posibil ca asistentele sa fie bete, iar doctorii dezumanizati, trebuie sa moara oameni pentru ca sistemul sa intre pentru o vreme in stare de alerta.
Intr-o astfel de prapastie suntem. La Brasov, orasul unde o batrana a murit inghetata, dupa ce, fara pic de compasiune, i s-a permis sa plece acasa doar in papuci si halat, s-au dat primele sanctiuni.
Doctorita, care nu s-a prezentat la serviciu ca sa isi faca tura de garda, a fost concediata. Cea care a venit in locul ei, desi nu era angajata la spitalul respectiv, risca dosar penal pentru ucidere din culpa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-a ajuns aici pentru ca unii medici au uitat ca au jurat sa fie mereu in slujba bolnavilor. Iar altii, si mai grav, au uitat sa fie oameni.
"Ii pare rau", atat are de spus doctorita Eva Ionel. Mai exact, medicul care trebuia sa fie de garda in ziua in care batrana de 83 de ani a ajuns in stare grava la spital. Femeia povesteste ca, la randul ei, e bolnava. Are o tumoare la coloana vertebrala si sustine ca avea nevoie de o zi libera: "In aceasta situatie am fost, durerea iti intuneca judecata, stiu ca am gresit. Voi fi pedepsita, categoric, conform legii, pentru ca nu am respectat regulamentul de ordine interna a spitalului".
Iar decizia in cazul ei a venit prompt: Eva Ionel a fost data afara. Motivul: a rugat o prietena, doctorita intr-un alt spital, sa-i preia garda si sa foloseasca parafa ei.
Cazul ar fi trecut neobservat daca acesta din urma, pe numele ei Veronica Grigore, de la Spitalul din Sfantu Gheorghe, nu ar fi facut un lung sir de greseli.
Dupa ce medicii de la urgenta i-au pus batranei diagnostice clare de internare - adica edem pulmonar acut, hipertensiune arteriala, insuficienta renala cronica, ce ar fi putut pune in pericol in orice moment viata fragila a oricarui om ajuns la 83 de ani - medicul Veronica Grigore, de la boli interne, a gasit de cuviinta s-o trimita acasa. Si nu in prezenta vreunei rude, ci singura, desculta si imbracata in pijama. Desi pe fisa de la UPU scria clar ca trebuie internata.
Acum, in fata anchetatorilor, doctorita se ascunde in spatele unei hartii. Externarea pe propria raspundere, semnata de batrana.
"Era constienta, prezenta, se putea discuta cu ea", spunea, in data de 9 martie, directorul medical Carmen Neculoiu.
Daca discutia cu pacienta ar fi fost insa una responsabila, poate medicul ar fi observat contrariul. Batrana era confuza si apatica din cauza suferintelor.
Iar ceea ce s-a intamplat cu adevarat e o pata pentru medicina romaneasca. Batranei i s-a permis sa plece singura acasa si a murit inghetata pe un camp.
Cu cartile pe fata lucrurile stau asa. Potrivit reglementarilor obligatorii in toate spitalele de urgenta, un pacient singur care nu poate lua decizii, cu diagnostice grave precum cele descoperite in cazul batrinei Caloian, trebuie internat imediat.
E adevarat ca exista si un alt ordin in sanatate care permite unui medic sa externeze un pacient pe semnatura. Dar nu era deloc acest tip de situatie. Intr-un astfel de caz medicii trebuie sa gaseasca o ruda a bolnavului. Iar daca asta nu se poate, doctorul trebuie sa dea dovada de omenie si mai apoi sa se gandeasca la hartii.
"Protocoalele sunt absolut necesare. Dincolo de asta omenia trebuie sa existe. Nu pot fi o cale de a amputa omenia, compasiunea, care sunt specifice acestei profesii. Ii da foaia si semneaza, si pa? In fata acestei situatii trebuia sa prevaleze interesul pacientului si sa faca tot ce este posbil sa opreasca pacienta sa plece", a spus Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
"Nu am ce comenta decat ca am pierdut compasiunea si umanitatea din noi, nu stiu ce se preda la facultatile de medicina, dar ceva nu este in ordine", a spus si secretarul de stat Raed Arafat.
Oficialii din sanatate fac referire la valori pe care studentii de la medicina le afla inca de la prima lectura a juramantului lui Hypocrat: "Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta".
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, sanatate, sistem medical, sistem sanitar,
Dată publicare:
12-03-2015 20:40