Din 3 romani care mor, pe 2 ii lasa inima. Motivele pentru care suntem pe 3 in lume la boli cardiace

19-09-2011 19:46

Alimentatia nesanatoasa, viata sedentara si stresul ne imbolnavesc in fiecare zi. Cifrele prezentate de cardiologi arata ca doua treimi din decesele anuale din Romania au cauza comuna: bolile de inima.

Vorbim despre o cifra de 150.000 care ne plaseaza pe locul trei la nivel mondial. Anual peste 10.000 de copii romani sunt diagnosticati cu boli cardiace.

Au un stil de viata in care sportul nu se mai regaseste. Profesorii de educatie fizica sunt nevoiti sa-si tina orele cu jumatate de clasa, pentru ca foarte multi elevi chiulesc.

Numai in Capitala, 4% din elevi au scutire medicala pentru orele de sport. Altii lipsesc pur si simplu si nu fac deloc miscare. Efectele apar in timp.

La fel de expusi sunt si adultii care muncesc prea mult si nu fac sport. Sportul ar trebui sa aiba prioritate in viata noastra, ne sfatuiesc medicii. Suntem pe locul trei in lume la mortalitatea cardiovasculara. Mai mult, doua treimi dintre decesele din tara noastra sunt cauzate de afectiuni ale inimii.

Solutii miraculoase nu sunt. Am putea, totusi, sa incepem prin a ne schimba stilul de viata. Alimentatia echilibrata, sportul, renuntarea la fumat si odihna pot preveni 80% dintre bolile cardiovasculare. Aceasta este si strategia Sociatatii Romane de Cardiologie care isi propune ca pana in 2015 sa scada rata mortalitatii cu 10%.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO