Vreti sa faceti o mamografie? Aflati la ce riscuri va supuneti.Va poate face mai mult rau decat bine
Un studiu publicat saptamana trecuta in Revista Societatii Regale de Medicina din Marea Britanie critica folosirea excesiva a mamografiilor pentru prevenirea cancerului de san. Acest test ar putea face mai mult rau decat bine, afirma specialistii.
Potrivit acestora, numai una din 2.000 de femei supuse acestei analize este depistata din timp cu boala si, prin urmare, poate fi salvata. Multe dintre pacientele care fac mamografie pot avea insa surprize neplacute.
Uneori apar rezultate fals pozitive, iar femeia este tratata de cancer, desi este perfect sanatoasa. Alte mamografii cu rezultate neclare ii obliga pe medici sa supuna femeia la teste suplimentare, cum ar fi biopsiile, desi in final se demonstreaza ca nu este bolnava.
Si medicii australieni au sesizat anul trecut ca unul din trei cancere mamare este de fapt un diagnostic gresit. Dincolo de trauma psihica pe care o pot suferi aceste femei anuntate ca au cancer, ele sunt mutilate in urma operatiei si unele dintre ele chiar urmeaza sedinte de chimioterapie sau radioterapie, care le distrug sanatatea.
Cercetatorii nu contesta eficienta mamografiei, dar insista ca femeile sa fie mai bine informate asupra riscurilor pe care le presupune, iar tratamentele nu ar trebui stabilite exclusiv in urma acestui rezultat. In cazul unei tumori suspecte, pacienta trebuie sa faca analize de sange si ecografii sau biopsii.
In Marea Britanie, aproximativ un million si jumatate de femei cu varste intre 50 si 70 de ani sunt suspuse anual mamografiilor. Numai 1.300 din acestea sunt salvate in urma acestei investigatii.
Costul acestei campanii de screening se ridica la 100 de milioane de lire sterline.