Diferența dintre aparatul cu aerosoli și inhalator. În ce condiții se folosesc cele două dispozitive medicale

Inhalator
freepik.com

O serie de dispozitive medicale pot fi utilizate pentru a livra doze exacte de medicament direct în plămâni.

Acestea sunt prescrise de către medic persoanelor cu diferite afecțiuni pulmonare, cum ar fi astm bronșic sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Principalele tipuri de dispozitive pentru inhalare sunt nebulizatorul (aparatul cu aerosoli) și inhalatorul, care pot fi, la rândul lor, de mai multe feluri. Cele două funcționează în mod diferit și au indicații distincte. În urma investigațiilor, specialistul va decide care este cel mai potrivit pentru tine. Descoperă în continuare care sunt diferențele dintre un nebulizator și un inhalator.

Ce este nebulizatorul (aparatul de aerosoli)

Nebulizatorul, cunoscut și sub denumirea de aparat cu aerosoli, reprezintă un echipament medical electric sau cu baterii, utilizat pentru administrarea rapidă a medicamentelor direct în plămâni. Acesta se folosește cu ajutorul unei măști de inhalare (care acoperă gura și nasul) sau unui muștiuc (tub care se introduce în cavitatea bucală).

Potrivit Medical News Today, un nebulizator transformă un medicament din forma lichidă în formă de vapori. Acesta se eliberează cu prescripție medicală. Printre substanțele farmaceutice care pot fi administrate cu un nebulizator se numără bronhodilatatoarele, antibioticele, corticosteroizii și soluția salină sterilă.

Citește și
Reducerile suspect de bune, primul semnal că produsul vândut este fake. La ce trebuie să fim atenți în prag de Black Friday
Reducerile suspect de bune, primul semnal că produsul vândut este fake. La ce trebuie să fim atenți în prag de Black Friday
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Așa cum descrie Healthline, cele mai multe aparate cu aerosoli sunt compuse din:

  • Compresor de aer la bază;

  • Recipient cu medicament în forma lichidă;

  • Tub care conectează compresorul de aer cu recipientul în care se regăsește medicamentul;

  • Mască pentru inhalare sau muștiuc, care se conectează la aparat.

Unele modele sunt portabile, însă altele nu.

Spre deosebire de un inhalator, care presupune o inhalație controlată, un nebulizator este mai ușor de utilizat, deoarece medicamentul se administrează automat în timp ce respiri normal.

Tipuri de aparate cu aerosoli

Potrivit MedlinePlus, nebulizatoarele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de modul în care funcționează:

  • Cu jet: Sunt cele mai comune nebulizatoare. Acestea formează aerosoli cu substanțe farmaceutice folosind aer comprimat;

  • Ultrasonice: Utilizează vibrații de înaltă frecvență pentru a livra medicamentul sub formă de aerosoli. În general, sunt utilizate în spital, nefiind destinate uzului personal;

  • Cu tehnologie Mesh: Medicamentul este împins cu forță printr-o plasă cu găuri fine, pentru a crea vapori. Această tehnologie este mai nouă și mai eficientă.

Cum se utilizează un nebulizator

Administrarea unui medicament cu un aparat de aerosoli poate dura în jur de 10-15 minute. Așa cum descriu sursele menționate, în general, utilizarea unui nebulizator presupune următorii pași:

  1. Spală-te pe mâini;

  2. Adaugă medicamentul în recipientul special, în doza recomandată de specialist;

  3. Asamblează piesele aparatului – atașează tubul la compresor și la recipient, apoi conectează dispozitivul cu piesa bucală (masca sau muștiucul);

  4. Pornește aparatul;

  5. Introdu muștiucul în gură sau plasează etanș masca peste gură și nas;

  6. Respiră pe gură până când medicamentul este inhalat în totalitate.

Medicul îți va oferi instrucțiuni exacte cu privire la utilizarea nebulizatorului, în funcție de tipul aparatului și medicamentul administrat.

Indicațiile nebulizatorului

După cum prezintă Healthline și Medical News Today, nebulizatorul este util pentru gestionarea următoarelor condiții medicale:

  • Astm bronșic;

  • Fibroză chistică;

  • BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică);

  • Fibroză pulmonară;

  • Bronșiectazie;

  • Bronșiolită.

De obicei, potrivit Mayo Clinic, un nebulizator se recomandă în cazul persoanelor care nu pot utiliza un inhalator convențional, cum ar fi:

  • Copii mici;

  • Pacienți care necesită doze mari de medicament;

  • Pacienți foarte bolnavi.

Ce este inhalatorul

Inhalatorul este un dispozitiv de mici dimensiuni, de buzunar, care livrează o doză de medicament direct în plămâni, printr-o singură inhalare. Cele mai multe tipuri funcționează prin pulverizarea medicamentului. În general, un inhalator este utilizat pentru administrarea de bronhodilatatoare, corticosteroizi sau combinații de medicamente.

Spre deosebire de un aparat cu aerosoli, care necesită inhalații timp de câteva minute sau mai mult, un inhalator administrează mai rapid substanța farmaceutică. Potrivit Cleveland Clinic, inhalatorul nu funcționează pe bază de electricitate sau pe baterii. De asemenea, inhalatorul este mai portabil decât un nebulizator, acesta din urmă având dimensiuni mai mari.

Tipuri de inhalatoare

Conform Mayo Clinic, cele mai utilizate tipuri de inhalatoare sunt:

  • Inhalator cu presurizare cu doză măsurată: Este un dispozitiv de forma unei cizme, care conține medicamentul într-un recipient presurizat. Acesta este administrat prin apăsare, ceea ce eliberează o pulverizare (un puf) prin muștiuc. Unele tipuri de inhalatoare cu doză măsurată pot fi conectate cu o mască de inhalare, care se potrivește peste nas și gură. Acestea din urmă sunt prescrise, în general, copiilor mici;

  • Inhalator cu pulbere uscată: Are forma unui tub sau unui disc, cu doze multiple sau unice. Medicamentul este eliberat printr-o respirație rapidă și adâncă, nu prin propulsare sau pulverizare. Substanța farmaceutică este în varianta pulbere sau capsule.

Cum se utilizează un inhalator

Conform surselor menționate, utilizarea unui inhalator presupune următorii pași:

  1. Îndepărtează capacul dispozitivului;

  2. Expiră tot aerul din plămâni;

  3. Introdu muștiucul de plastic în cavitatea bucală și ține-l strâns cu buzele. În cazul în care utilizezi un inhalator cu doză măsurată, inspiră încet pe gură, în timp ce apeși recipientul. Dacă folosești unul cu pulbere uscată, inspiră rapid și profund în timp ce eliberezi doza de medicament;

  4. Ține-ți respirația timp de 10 secunde, astfel încât substanța farmaceutică să ajungă în plămâni.

În cazul unui inhalator cu pulbere uscată, poate fi nevoie să ajustezi doza conform recomandărilor specialistului. După utilizarea unor anumite tipuri de inhalatoare, este indicat să îți clătești gura cu apă, apoi să scuipi. În orice caz, pentru că nu toate inhalatoarele sunt la fel, urmează instrucțiunile din prospect și recomandările medicului, înainte de a utiliza un astfel de dispozitiv.

Indicațiile inhalatorului

Un inhalator este recomandat în special persoanelor cu astm bronșic. Acesta poate fi mai potrivit decât un nebulizator în timpul unei crize de astm, având în vedere că nu necesită montarea pieselor în prealabil, relatează Healthline. De asemenea, inhalatorul este prescris adesea și persoanelor cu boală pulmonară obstructivă cronică.

Uneori, medicul poate recomanda un astfel de dispozitiv pentru ameliorarea simptomelor unor infecții respiratorii acute, cum ar fi bronșita.


Prin urmare, atât inhalatorul, cât și nebulizatorul sunt dispozitive medicale cu prescripție medicală, care presupun administrarea medicamentelor direct în plămâni, prin inhalare. Totuși, ele sunt diferite din mai multe puncte de vedere. Medicul decide care este cel mai potrivit echipament pentru tine.

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Black Friday 2023 la Fashion Days a început. Care sunt cele mai importante reduceri anunțate la primele ore ale dimineții
Black Friday 2023 la Fashion Days a început. Care sunt cele mai importante reduceri anunțate la primele ore ale dimineții

Împătimiții modei și cei care vor să se înnoiască pentru sezonul rece pândesc reducerile la haine și încălțăminte de Black Friday. La Fashion Days, startul reducerilor s-a dat luni, 6 decembrie. 

Reducerile suspect de bune, primul semnal că produsul vândut este fake. La ce trebuie să fim atenți în prag de Black Friday
Reducerile suspect de bune, primul semnal că produsul vândut este fake. La ce trebuie să fim atenți în prag de Black Friday

Mare atenție la reducerile suspect de mari din această perioadă. Unele produse nu sunt autentice, ne avertizează autoritățile.

Black Friday 2023. La ce se așteaptă comercianții români în Vinerea Neagră din acest an
Black Friday 2023. La ce se așteaptă comercianții români în Vinerea Neagră din acest an

Urmează o lună de foc pentru comercianții online și pentru curieri. Firmele de profil se așteaptă la o creștere cu 25% a comenzilor în comparație cu anul trecut.    

Black Friday 2023. Sfaturile experților în securitate cibernetică pentru românii care vor să profite de reduceri
Black Friday 2023. Sfaturile experților în securitate cibernetică pentru românii care vor să profite de reduceri

Se apropie ziua cu cele mai multe reduceri din an, dar multe magazine au furat deja startul și au început să taie prețurile.

Analiză: Numărul atacurilor cibernetice asupra platformelor online poate fi de cinci ori mai mare, de Black Friday
Analiză: Numărul atacurilor cibernetice asupra platformelor online poate fi de cinci ori mai mare, de Black Friday

Magazinele online înregistrează un trafic de până la cinci ori mai mare în perioada "Black Friday" decât în mod normal.

 

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.