Reducerile suspect de bune, primul semnal că produsul vândut este fake. La ce trebuie să fim atenți în prag de Black Friday
Mare atenție la reducerile suspect de mari din această perioadă. Unele produse nu sunt autentice, ne avertizează autoritățile.
Cu o săptămână înainte de Black Friday, polițiștii de frontieră au confiscat, la intrarea în țară, 46.000 de produse contrafăcute, în valoare de 15 milioane de lei.
Tricouri, parfumuri, curele de ceas, huse de telefon, pantofi sport în valoare de 15 milioane de lei au fost oprite la intrarea în țara noastră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suspecţii, din România, Bulgaria, Turcia şi Azerbaidjan au încercat să aducă în ţară prin Vama Giurgiu produse ce păreau fabricate de firme cunoscute. Bunurile au fost confiscate pentru că cei vizați nu aveau documente care să ateste că marfa este originală. La fel s-a întâmplat și în Vama Isaccea din Tulcea, dar și în Portul Constanța.
Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă: „De regulă, aceste mărfuri vin din China, Turcia, din țări unde se produc astfel de bunuri. În principal, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, am avut și jucării. De regulă, titularul de marcă solicită distrugerea lor.”
Dacă este original, produsul și ambalajul ar trebui să fie perfecte, spun cei care le fabrică.
Cristina Mihalache, fondatoarea unei consignații: „Detaliile fine chiar denotă că acesta nu este un produs original. Sunt embleme și detalii pe care un producător nu o să le facă niciodată în așa fel încât să fie tăiate. Dacă ne uităm la logo, ne dăm seama instant că produsul nu este ceea ce trebuie, și cutia este total diferită față de ceea originală.”
Georgiana Pană, managerul de marketing al unui magazin: „Dacă un produs are un preț mult mai mic decât media pieței este clar că este fake. Trebuie să ne uităm și în interior, pentru că cine face un fake nu își dă interesul să arate bine și în interior. Căptușeala trebuie să aibă logo-ul brandului respectiv, toate cusăturile trebuie să fie impecabile, inclusiv pe interior.”
Între timp, clienţii se pregătesc pentru 10 noiembrie, ziua cu cele mai multe reduceri, sau Black Friday.
Până atunci, pe diverse site-uri, precum ScanAdviser.com, putem afla dacă alegem corect comerciantul, atunci când facem cumpărături pe internet. Pe acest motor de căutare, de exemplu, putem verifica dacă un anumit magazin online este real sau dacă este vorba despre un site cu produse false. Vom introduce demonstrativ site-ul unuia dintre cele mai cunoscute magazine online de la noi din țară. În câteva secunde, aflăm că magazinul este unul sigur pentru cumpărături - cu un procent de 100%.
În final, un sfat din partea Autorității pentru Protecția Consumatorului: „nimic nu este gratis!”, avertizează inspectorii, care ne îndeamnă să fim atenți la prețul afișat și să verificăm dacă acesta include taxa pe valoarea adăugată. Verificați și dacă prețul include costul de livrare, dar și dacă prețul produselor din coșul de cumpărături corespunde cu prețul redus indicat, atunci când ați ales produsul.