Dieta naste monstri. Femeile care tin cura de slabire si raman insarcinate pot avea copii obezi
Regimul mamei din timpul sarcinii si din momentul in care raman insarcinate poate genera o modificare a ADN-ului copilului din pantece, sustin cercetatorii de la Universitatea din Manchester.
Potrivit studiului, femeile aflate in situatia respectiva prezinta un risc mai mare de a avea copii ce vor deveni obezi sau diabetici pe parcursul vietii lor, potrivit Mediafax.
Americanii au analizat sarcinile gemelare la ovine si sarcinile femelelor care au fost hranite cu mai putina mancare in momentul in care au conceput. Cercetatorii au descoperit ca atunci cand femelele au fost hranite cu mai putina mancare in momentul in care au conceput, acest lucru a cauzat o schimbare de ADN in creierul mieilor.
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester (New Hampshire, SUA) sustin ca aceasta descoperire este valabila si pentru oameni si poate explica, de asemenea, de ce gemenii au sanse mai mari de a se imbolnavi de diabet zaharat atunci cand ajung la maturitate.
"Am descoperit ca mieii gemeni nenascuti au suferit schimbari in structura ADN-ul in regiunea creierului care regleaza aportul alimentar si de glucoza, ceea ce a condus la un risc crescut de diabet la varsta adulta", a declarat Anne White, unul dintre cercetatorii studiului respectiv.
"Descoperirile noastre ofera o explicatie pentru faptul ca gemenii sunt mai predispusi a avea diabet si releva faptul ca mamele care nu consuma suficiente alimente in momentul conceperii pot avea un copil care creste cu un risc ridicat de a deveni obez.
Studiul nostru este important deoarece releva faptul ca factori din creier pot fi modificati de mecanisme neereditare si asta conduce la schimbari ce vor aparea ulterior in organism". Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology.