Descoperire extrem de importanta in medicina. Bolnavii cu diabet de tip 1 vor avea parte de un "salt urias inainte"
Eforturile pentru gasirea unui leac pentru diabetul de tip 1 au facut un "salt urias inainte", scrie presa internationala. E vorba de transformarea unor celule-stem in celule producatoare de insulina.
Deocamdata, tehnica a fost testata doar pe soareci. Chiar si asa, in lumea medicala studiul e considerat la fel de important ca inventarea antiobioticelor.
Finn Doherty, diabetic: "Cand ma trezesc dimineata, imi verific imediat glicemia."
In varsta de 13 ani, Finn a fost diagnosticat cu dibet de tip 1 cand abia invata sa mearga: "De cand ma stiu, am diabet. Nu prea stiu cum e sa traiesti altfel."
Doug Melton, cercetator la Harvard, stie exact cum e viata lui Finn. Are doi copii si amandoi au diabet de tip 1. Tocmai asta l-a determinat sa caute un leac. Acum, cercetarile sale, care folosesc celule-stem, au inregistrat un mare pas inainte.
Doug Melton, cercetator: "Ideea in sine nu e foarte complicata. Dar punerea ei in aplicare s-a dovedit a fi dificila. Ne-a luat mai bine de 15 ani sa atingem obiectivul pe care l-am atins de curand."
In diabetul de tip 1, sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas responsabile de producerea insulinei. Echipa lui Melton a transformat celule-stem umane in celule producatoare de insulina si le-a transferat unor soareci de laborator bolnavi de diabet. Celulele functioneaza precum cele normale - regleaza glicemia si elimina necesitatea injectiilor cu insulina. Efectele s-au mentinut si dupa sase luni.
Doug Melton, cercetator: "Ceea ce e foarte important acum e sa vedem cum se comporta in organismul unui om."
Tehnica pusa la punct de echipa sa va fi testata in curand si pe oameni.
Doug Melton, cercetator: "E interesant sa te gandesti ca va veni o zi cand oamenii nu vor mai folosi seringi si pompe de insulina. Corpurile lor vor avea un mecanism natural de a produce insulina de care au nevoie."
Deja, alte cateva laboratoare au anuntat ca vor incerca sa reproduca metoda folosita de cercetatorii de la Harvard. Dar, pana la perfectarea unui leac, vor mai trece cativa ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: medicina, sanatate, diabet, descoperire, insulina,
Dată publicare:
11-10-2014 10:01