PREMIUL NOBEL pentru MEDICINA acordat in 2014 lui John O'Keefe, May-Britt si Edvard Moser pentru descoperirea GPS-ului intern

nobel medicina

Cercetatorii John O'Keefe, May-Britt Moser si Edvard Moser au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2014,

Cercetatorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2014, pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier”.  Descoperirile celor trei oameni de stiinta ajuta la explicarea modului in care creierul creaza o harta a spatiului care ne inconjoara; totodata studiile lor arata cum reusim sa "navigam" intr-un mediu complex.

"Cum stim unde ne aflam? Cum reusim sa gasim drumul dintr-un loc spre un altul? Si cum stocam aceasta informatie in asa fel incat sa putem sa gasim imediat drumul corect data viitoare cand mergem pe acelasi drum? Cei trei laureati din acest an au fost premiati pentru descoperirea unui sistem de pozitionare din creier, supranumit «GPS-ul intern», care face posibila orientarea in spatiu si care demonstreaza existenta unei baze celulare pentru o functie cognitiva superioara", se transmite in comunicatul prestigioaselor distinctii.

In 1971, John O'Keefe a identificat prima componenta din acest sistem de pozitionare. El a descoperit un anumit tip de celule nervoase dintr-o zona din creier denumita hippocampus care era intotdeauna activata atunci cand un soarece se afla intr-un anumit loc dintr-o camera. Alte celule nervoase se activau cand soarecele se afla in alte locuri din acea camera. John O'Keefe a ajuns la concluzia ca aceste "celule de localizare" traseaza o harta a camerei respective.

Dupa mai bine de trei decenii, in 2005, May-Britt si Edvard I. Moser au descoperit o alta componenta esentiala din sistemul cerebral de pozitionare. Ei au identificat un alt tip de celule nervoase, pe care le-au denumit "celule-retea", care genereaza un sistem de coordonate si permit o pozitionare precisa si gasirea unui drum strabatut anterior. Studii ulterioare au demonstrat felul in care celulele de localizare si celulele-retea fac posibila determinarea pozitiei geografice si navigatia pe ruta corecta.

Citește și
tigari electronice
Studiu: tigarile electronice, inutile in renuntarea la fumat. Ar favoriza dependenta de nicotina
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

John O'Keefe s-a nascut in 1939, la New York, si detine atat cetatenia americana, cat si pe cea britanica. A obtinut diploma de doctor in psihologie fiziologica la Universitatea McGill din Canada, in 1967. Dupa aceea, s-a mutat in Marea Britanie pentru studii postdoctorale, la University College London. A ramas in aceasta universitate britanica si a devenit profesor de stiinte neuronale si cognitive in 1987. John O'Keefe este in prezent director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour la University College London.

May-Britt Moser s-a nascut in orasul Fosnavåg din Norvegia, in 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, impreuna cu viitorul ei sot si colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Si-a luat doctoratul in neurofiziologie in 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh si la University College London, inainte de a se transfera la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din orasul norvegian Trondheim, in 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de stiinte neuronale in 2000 si este in prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.

Edvard I. Moser s-a nascut in 1962, in orasul Ålesund. Si-a obtinut doctoratul in neurofiziologie la Universitatea din Oslo, in 1995. A urmat studii postdoctorale alaturi de sotia si colaureata Nobel May-Britt Moser, mai intai la Universitatea Edinburgh si apoi la laboratorul coordonat de John O'Keefe din Londra. În 1996 s-a transferat la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, in 1998. În prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.

May-Britt Moser si Edvard Moser formeaza al cincilea cuplu recompensat cu premiul Nobel, dupa Alva Myrdal (premiul pentru pace, 1982) si Gunnar Myrdal (economie, 1974), Carl Ferdinand Cori si Gerty Theresa Cori (medicina, 1947), Irène Juliot-Curie si Frédéric Juliot (chimie, 1935) si Pierre si Marie Curie (fizica, 1903).

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor James E. Rothman (Statele Unite), Randy W. Schekman (Statele Unite) si Thomas C. Südhof (Germania), pentru descoperirile lor in domeniul sistemului care regleaza traficul intracelular.

Premiul pentru medicina marcheaza debutul sezonul Nobel, care va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar cel pentru literatura va fi atribuit joi.Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Studiu: Aproape jumatate din cantitatea de apa de pe Terra este mai veche decat Sistemul Solar
Studiu: Aproape jumatate din cantitatea de apa de pe Terra este mai veche decat Sistemul Solar

Aproape jumatate din cantitatea de apa de pe Terra este, probabil, mai veche decat varsta Sistemului Solar, ceea ce creste probabilitatea ca viata sa existe pe exoplanete din Calea Lactee, potrivit unui studiu american.

Studiu: tigarile electronice, inutile in renuntarea la fumat. Ar favoriza dependenta de nicotina
Studiu: tigarile electronice, inutile in renuntarea la fumat. Ar favoriza dependenta de nicotina

Un studiu efectuat pe mai multi bolnavi de cancer care au continuat sa fumeze a aratat ca tigarile electronice ar putea favoriza dependenta de nicotina.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.