PREMIUL NOBEL pentru MEDICINA acordat in 2014 lui John O'Keefe, May-Britt si Edvard Moser pentru descoperirea GPS-ului intern
Cercetatorii John O'Keefe, May-Britt Moser si Edvard Moser au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2014,
Cercetatorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2014, pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier”. Descoperirile celor trei oameni de stiinta ajuta la explicarea modului in care creierul creaza o harta a spatiului care ne inconjoara; totodata studiile lor arata cum reusim sa "navigam" intr-un mediu complex.
"Cum stim unde ne aflam? Cum reusim sa gasim drumul dintr-un loc spre un altul? Si cum stocam aceasta informatie in asa fel incat sa putem sa gasim imediat drumul corect data viitoare cand mergem pe acelasi drum? Cei trei laureati din acest an au fost premiati pentru descoperirea unui sistem de pozitionare din creier, supranumit «GPS-ul intern», care face posibila orientarea in spatiu si care demonstreaza existenta unei baze celulare pentru o functie cognitiva superioara", se transmite in comunicatul prestigioaselor distinctii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 1971, John O'Keefe a identificat prima componenta din acest sistem de pozitionare. El a descoperit un anumit tip de celule nervoase dintr-o zona din creier denumita hippocampus care era intotdeauna activata atunci cand un soarece se afla intr-un anumit loc dintr-o camera. Alte celule nervoase se activau cand soarecele se afla in alte locuri din acea camera. John O'Keefe a ajuns la concluzia ca aceste "celule de localizare" traseaza o harta a camerei respective.
Dupa mai bine de trei decenii, in 2005, May-Britt si Edvard I. Moser au descoperit o alta componenta esentiala din sistemul cerebral de pozitionare. Ei au identificat un alt tip de celule nervoase, pe care le-au denumit "celule-retea", care genereaza un sistem de coordonate si permit o pozitionare precisa si gasirea unui drum strabatut anterior. Studii ulterioare au demonstrat felul in care celulele de localizare si celulele-retea fac posibila determinarea pozitiei geografice si navigatia pe ruta corecta.
John O'Keefe s-a nascut in 1939, la New York, si detine atat cetatenia americana, cat si pe cea britanica. A obtinut diploma de doctor in psihologie fiziologica la Universitatea McGill din Canada, in 1967. Dupa aceea, s-a mutat in Marea Britanie pentru studii postdoctorale, la University College London. A ramas in aceasta universitate britanica si a devenit profesor de stiinte neuronale si cognitive in 1987. John O'Keefe este in prezent director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour la University College London.
May-Britt Moser s-a nascut in orasul Fosnavåg din Norvegia, in 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, impreuna cu viitorul ei sot si colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Si-a luat doctoratul in neurofiziologie in 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh si la University College London, inainte de a se transfera la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din orasul norvegian Trondheim, in 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de stiinte neuronale in 2000 si este in prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.
Edvard I. Moser s-a nascut in 1962, in orasul Ålesund. Si-a obtinut doctoratul in neurofiziologie la Universitatea din Oslo, in 1995. A urmat studii postdoctorale alaturi de sotia si colaureata Nobel May-Britt Moser, mai intai la Universitatea Edinburgh si apoi la laboratorul coordonat de John O'Keefe din Londra. În 1996 s-a transferat la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, in 1998. În prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.
May-Britt Moser si Edvard Moser formeaza al cincilea cuplu recompensat cu premiul Nobel, dupa Alva Myrdal (premiul pentru pace, 1982) si Gunnar Myrdal (economie, 1974), Carl Ferdinand Cori si Gerty Theresa Cori (medicina, 1947), Irène Juliot-Curie si Frédéric Juliot (chimie, 1935) si Pierre si Marie Curie (fizica, 1903).
Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor James E. Rothman (Statele Unite), Randy W. Schekman (Statele Unite) si Thomas C. Südhof (Germania), pentru descoperirile lor in domeniul sistemului care regleaza traficul intracelular.
Premiul pentru medicina marcheaza debutul sezonul Nobel, care va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar cel pentru literatura va fi atribuit joi.Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.
Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.