Dereglari hormonale sau chiar cancer - riscurile aduse de apa consumata din sticle tinute la soare. Ce ne recomanda medicii
Beti 4 litri de apa, in fiecare zi. Este recomandarea medicilor, in aceasta perioada caniculara. Conteaza insa si ce cumparam. Daca lichidele ambalate in plastic sunt tinute citeva ore in soare pot sa ne faca mai mult rau decat bine.
Potrivit specialistilor, la temperaturi foarte inalte, particulele nocive din plastic se descompun si se transfera in apa. Iar efectele apar in ani, de la simple dereglari hormonale pana la diverse tipuri de cancer.
Beti 4 litri de apa, in fiecare zi. Este recomandarea medicilor, in aceasta perioada caniculara. Conteaza insa si ce cumparam. Daca lichidele ambalate in plastic sunt tinute citeva ore in soare pot sa ne faca mai mult rau decat bine.
Potrivit specialistilor, la temperaturi foarte inalte, particulele nocive din plastic se descompun si se transfera in apa. Iar efectele apar in ani, de la simple dereglari hormonale pana la diverse tipuri de cancer.
Pe timp de vara, e bine sa aveti rezerve de apa dar sa le feriti de caldura. Si asta pentru ca plasticul se descompune la temperaturi de 70 de grade Celsius, deseori intilnite la nivelul asfaltului sau in interiorul unui autoturism.
Daca ati uitat un pahar din plastic cu apa in soare mai mult de o ora, atunci ar fi bine sa nu mai beti din el. Potrivit specialistilor, la temperaturi ridicate, recipientele din plastic elimina o substanta toxica numita bisfenol A si ftalati, niste compusi chimici, care ajung in apa si ulterior in organism.
Studiile s-au facut la 70 de grade dar specialistii au observat ca descompunerea platiscului incepe mult mai devreme.
"Cand temperatura e mai mare de 30 de grade, incepe sa elimine. O situatie deosebita e cea a sucurilor de fructe pentru ca acidul citric din aceste sucuri accelereaza mult viteza de eliberare a substantelor toxice", explica dr. Marie Vranceanu, medic nutritionist.
Aceste particule actioneaza ca niste distructori hormonali si sunt responsabile, potrivit cercetatorilor, pentru aparitia, in ani, a unor boli grave.
"Ingerati in exces si timp indelungat, duc la aparitia pubertatii precoce. Femeile care consuma repetat astfel de produse intra mai devreme la menopauza, bebelusii ai caror mame consuma astfel de produse au probleme de crestere si dezvoltare. se pare ca au efecte si pe declansarea unui diabet zaharat, pro cancer sau pe ficat si pe rinichi", explica si dr. Antoanela Burlacu, Medic primar endocrinolog.
Cercetatorii americani au mers si mai departe cu studiile. Bisfenolul A se descompune si din recipientele de plastic in care iti cumperi ceai cald, cafea sau mincare gatita.
Caldura poate sa va dea peste cap si tot ceea ce stiti despre conserve. In mod normal, daca sunt bine pasteurizate, nu ar trebui sa fermenteze. Insa la cea mai mica fisura, microorganismele incep imediat sa se dezvolte.
"Daca vb de alimente tinute in ambalaj de aluminiu, la temepraturi crescute, exista pericolul transferului de ioni de aluminiu in alimentul respectiv. E bine stiut ca ionii din aluminiu sunt corelati cu aparitia bolilor degenerative de tip Alzheimer", spune dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist.
Cele mai periculoase sunt conservele de carne in care poate aparea toxina botulinica. Odata ajunsa in organismul uman, aceasta da stari de voma, tuse, greata, dureri abdominale si poate avea chiar efect letal.