Ce se intampla cu aspirina lasata in soare, la 40 de grade. Pericolul medicamentelor tinute in caldura in zilele de canicula
Canicula care ne da de furca de atatea zile nu da semne de retragere. Miercuri, 10 judete din vestul si sudul tarii au fost sub cod portocaliu, iar temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius la umbra.
Putin stiu insa, ca pe o asemenea caldura medicamentele tinute in soare ne pot face mai mult rau decat bine.
Pot sa nu mai aiba niciun efect, sau chiar mai rau, pot da nastere unor reactii adverse. Tocmai de aceea, respectati instructiunile: pastrati-va doctoriile in locuri racoroase, la temperaturile indicate in prospect.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Eficienta doctoriilor tinute in caldura scade sau se pierde cu totul. Si orice medicament poate deveni periculos daca nu e pastrat asa cum scrie in prospect. Unele pastile se degradeaza la soare in cateva ore, altele dupa cateva zile.
Cele mai grave sunt situatiile in care medicamentul da nastere unor reactii adverse. Daca inghitim, de pilda, o aspirina sau un diclofenac sau ne dam cu un unguent, uitat la temperaturi inalte, putem sa dezvoltam alergii sau sa avem probleme cu stomacul.
Nimeni nu poate spune cu certitudine dupa cat timp un medicament care a stat in soare mai este bun. Totusi, va puteti da seama si singuri daca e cazul sa-l aruncati. Un prim semn ar fi modificarea culorii, de obicei, din alb in galben sau aparitia petelor. Apoi, daca o pastila isi schimba mirosul cum este cazul vitaminei C, de pilda, atunci e clar ca trebuie sa o aruncati.
Se intampla si in cazul siropurilor si al pilulelor din plante si vitamine, dar si in cazul celor care contin hormoni. Si chiar daca nu toate dezvolta reactii adverse, majoritatea isi pierd efectul.
Iata de pilda cum un contraceptiv uitat intr-o masina lasata in soare poate sa va dea peste cap testul de sarcina.
Si mai atenti trebuie sa fie cei care sufera de boli cronice si care umbla cu sacosa de pastile dupa ei.
Beatrice Speteanu, farmacist: "Un medicament foarte sensibil la temperaturi mari este nitroglicerina, care se foloseste de cardiaci la crize de angina, hipertensiune. acest medicament nu tb sub nicio forma tinut la lumina si temperatura extrema.”
Pe scurt: medicamentele trebuie tinute la temperaturi mai mici de 25 de grade. Insa multi ignora recomandarile
Incercati sa pastrati medicamente in locuri cat mai racoroase. Intr-o debara, ar fi ideal. Daca nu, intr-un sertar dintr-o camera in care nu patrund razele soarelui, mai ales daca nu aveti aer conditionat. In fine, o optiune ar putea fi si frigiderul cu conditia ca temperatura din interiorul lui sa nu fie mai mica de 8 grade Celsius.
Vaccinurile, insulina si suspensiile preparate de antibiotic trebuie obligatoriu pastrate in frigider, pentru ca se strica la temperaturi care depasesc 10 grade.
Nu se recomanda pastrarea pastilelor in baie, unde umiditatea este ridicata, si nici un bufetul din bucatarie, langa cuptor.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, temperaturi, caldura, soare, medicamente,
Dată publicare:
12-08-2015 18:46