Ce se intampla cu aspirina lasata in soare, la 40 de grade. Pericolul medicamentelor tinute in caldura in zilele de canicula

×
Codul embed a fost copiat

Canicula care ne da de furca de atatea zile nu da semne de retragere. Miercuri, 10 judete din vestul si sudul tarii au fost sub cod portocaliu, iar temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius la umbra.

Putin stiu insa, ca pe o asemenea caldura medicamentele tinute in soare ne pot face mai mult rau decat bine.

Pot sa nu mai aiba niciun efect, sau chiar mai rau, pot da nastere unor reactii adverse. Tocmai de aceea, respectati instructiunile: pastrati-va doctoriile in locuri racoroase, la temperaturile indicate in prospect.

Eficienta doctoriilor tinute in caldura scade sau se pierde cu totul. Si orice medicament poate deveni periculos daca nu e pastrat asa cum scrie in prospect. Unele pastile se degradeaza la soare in cateva ore, altele dupa cateva zile.

Citește și
sediul Roche din Basel
Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul "Mafia medicamentelor"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cele mai grave sunt situatiile in care medicamentul da nastere unor reactii adverse. Daca inghitim, de pilda, o aspirina sau un diclofenac sau ne dam cu un unguent, uitat la temperaturi inalte, putem sa dezvoltam alergii sau sa avem probleme cu stomacul.

Nimeni nu poate spune cu certitudine dupa cat timp un medicament care a stat in soare mai este bun. Totusi, va puteti da seama si singuri daca e cazul sa-l aruncati. Un prim semn ar fi modificarea culorii, de obicei, din alb in galben sau aparitia petelor. Apoi, daca o pastila isi schimba mirosul cum este cazul vitaminei C, de pilda, atunci e clar ca trebuie sa o aruncati.

Se intampla si in cazul siropurilor si al pilulelor din plante si vitamine, dar si in cazul celor care contin hormoni. Si chiar daca nu toate dezvolta reactii adverse, majoritatea isi pierd efectul.

Iata de pilda cum un contraceptiv uitat intr-o masina lasata in soare poate sa va dea peste cap testul de sarcina.

Si mai atenti trebuie sa fie cei care sufera de boli cronice si care umbla cu sacosa de pastile dupa ei.

Beatrice Speteanu, farmacist: "Un medicament foarte sensibil la temperaturi mari este nitroglicerina, care se foloseste de cardiaci la crize de angina, hipertensiune. acest medicament nu tb sub nicio forma tinut la lumina si temperatura extrema.”

Pe scurt: medicamentele trebuie tinute la temperaturi mai mici de 25 de grade. Insa multi ignora recomandarile


Incercati sa pastrati medicamente in locuri cat mai racoroase. Intr-o debara, ar fi ideal. Daca nu, intr-un sertar dintr-o camera in care nu patrund razele soarelui, mai ales daca nu aveti aer conditionat. In fine, o optiune ar putea fi si frigiderul cu conditia ca temperatura din interiorul lui sa nu fie mai mica de 8 grade Celsius.


Vaccinurile, insulina si suspensiile preparate de antibiotic trebuie obligatoriu pastrate in frigider, pentru ca se strica la temperaturi care depasesc 10 grade.

Nu se recomanda pastrarea pastilelor in baie, unde umiditatea este ridicata, si nici un bufetul din bucatarie, langa cuptor.

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Raul de masina nu se trateaza cu medicamente. Secretul ca sa scapi definitiv de aceasta problema
Raul de masina nu se trateaza cu medicamente. Secretul ca sa scapi definitiv de aceasta problema

Raul de miscare nu se rezolva nici cu medicamente, nici cu bomboane mentolate. Ci cu ajutorul unor informatii simple.

Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul
Presa elvetiana: filiala din Romania a gigantului farmaceutic Roche, anchetata de DNA in dosarul "Mafia medicamentelor"

Roche, compania care produce cel mai bine vandut tratament impotriva cancerului, a confirmat ca este in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie.

Scenariul din Romania, doar o repetitie a actiunilor din SUA. Companiile
Scenariul din Romania, doar o repetitie a actiunilor din SUA. Companiile "Big Pharma" si istoria medicilor cumparati

10 reprezentanțe in Romania ale unor companii farmaceutice internationale sunt in vizorul procurorilor anticoruptie. Produsele lor ar fi fost promovate de anumiti medici romani, care, pentru a fi convinsi sa le si prescrie, ar fi primit excursii si bani.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.