O forma de paralizie, produsa de depresie. Semnele care ar trebui sa declanseze alarma
Cand spunem ca suntem deprimati, in general ne referim la o stare trecatoare. Medicii spun insa ca trebuie sa fim atenti la ceea ce simtim, pentru ca ar putea fi vorba de o depresie adevarata.
Principalele semne ale depresiei:
Schimbarea serviciului, domiciliului sau tarii ne pot afecta mintea. Toti ne simtim uneori tristi sau melancolici, dar de cele mai multe ori ne revenim in cateva zile. Insa daca aceasta stare persista mai mult de doua saptamani, e cazul sa intrati in alerta.
"Doua saptamani in care esti trist majoritatea timpului sau fara niciun interes pentru lucrurile pe care le faceai inainte" spune Vivianne Aponte, medic psihiatru.
Lipsa de chef de viata este insotita de tulburari ale somnului si poftei de mancare.
"Nu mai poti dormi sau dormi tot timpul, poate fi una sau cealalta. La fel cu pofta de mancare: mananci putin sau mananci prea mult" mai spune medicul.
In cazurile grave, persoana care sufera de depresie nu mai reuseste sa functioneze social si intra intr-un fel de paralizie. Stresul de zi cu zi, evenimentele majore din familie sau chiar schimbarea stilului de viata pot contribui la depresie. In ultimii ani a devenit tot mai clar ca si bagajul genetic conteaza.
"Daca aveti rude de gradul intai care sufera nu neaparat de depresie, ci de o alta afectiune psihica - probleme cu alcoolul, drogurile, sindrom bipolar, anxietate - sunteti predispusi la depresie."
Foarte vulnerabili sunt, se pare, cei care emigreaza. In Statele Unite, o treime dintre imigranti sufera cel putin un episod depresiv. Dar mai depinde si de locul ales pentru a emigra. In tarile cu vreme rece si mohorata, numarul depresivilor este mai mare.
Specialistii spun ca armele cele mai bune impotriva depresiei sunt o atitudine optimista fata de viata si echilibrul.
"Alimentatia e foarte importanta, incercati sa mancati sanatos. Incercati sa faceti miscare, macar mers pe jos, orice fel de miscare" mai spune doctorul Aponte.
Este important sa aveti cativa prieteni apropiati si nu strica nici sa va gasiti niste preocupari noi.