De frica sa nu ia vreo boala din spital, multe mame nasc acasa, cu moase
Multe mame isi pregatesc nasterea acasa, cu moase. Le angajeaza din Ungaria, pentru ca la noi aceasta practica este interzisa. Medicii romani condamna metoda, pe care o considera extrem de periculoasa.
Alexandrei o sa ii vina sorocul peste o luna si, desi mai are timp de gandire, pare hotarata sa nasca acasa. Deja a luat legatura cu o moasa care si-a obtinut licenta in Ungaria. Femeia i-a cerut 500 de euro, plus bani de transport, mancare si cazare. Gravida a semnat apoi pe proprie raspundere un document care o scapa pe moasa de orice vina, daca apar complicatii.
"Am hotarat ca ar fi mai bine pentru mine si cel mic sa nasc acasa. Conditiile nu se compara. In spitale se pot lua o multime de infectii si boli", spune Alexandra.
Si totusi, salile de nasteri sunt dezinfectate, iar personalul lucreaza cu instrumentar sterilizat.
Nu s-a gandit la asta nici Crina Veres, care a nascut acasa doi copii sanatosi. "Te poti tine de un perete, nu te simti judecata ca iti vine sa tipi", crede ea.
Ginecologii vorbesc insa despre riscuri care pot pune in pericol si viata mamei si a bebelusului.
In anumite state europene nasterea asistata acasa este acceptata doar in anumite conditii. Moasa are o trusa care costa si 5.000 de euro. O ambulanta asteapta afara, iar gravida trebuie sa stea foarte aproape de un spital.