Statul vrea vaccinarea obligatorie, dar a descoperit ca nu mai are seruri. Parintii platesc cu 200 de lei o "gratuitate"
In timp ce Ministerul Sanatatii vrea sa oblige parintii prin lege sa-si vaccineze copiii, autoritatile sanitare nu sunt in stare sa rezolve nici macar aprovizionarea cu serurile gratuite.
In prezent, unii dintre medicii de familie se plang ca le lipseste tocmai vaccinul care ii imunizeaza pe bebelusi impotriva a 6 boli. In aceste conditii, parintii sunt pur si simplu contrariati.
Cu bebelusul de 4 luni in brate, aceasta mamica a venit sa si vaccineze baiatul impotriva a 6 boli. Serul hexavalent lipseste insa din dispensarele din Capitala. Solutia ... costa. „Stabilesc cu doamna doctor daca astept sau cumpar”, spune femeia. Adica sa achite 200 de lei pentru ceva gratuit.
"Eu am in jur de 10 copii. Amanarea inseamna o zapaceala si pentru pacienti si pentru medici”, spune Viorica Dogaru - Medic Pediatru
Noua criza de ser a aparut pentru ca a fost modificat calendarul de vaccinare.
"Pacientii stau la usa si ne intreaba ce facem. Suntem intre ciocan si nicovala , este o nebuloasa”, spune si Rodica Baldovinescu – Medic.
Pana acum in toate directiile de sanatate publica din tara au fost repartizate putin peste 50 de mii de doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor de 2, 4 si 11 luni, adica numai 8 la suta din necesar.
Totul vine intr-un moment in care parintii sunt oricum impartiti in doua tabere, iar Ministerul Sanatatii a anuntat ca vrea sa faca imunizarea obligatorie.
De partea cealalta, autoritatile medicale spun ca masura e vitala. Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, in unele zone, vaccinarea a scazut pana la 68 la suta.
Iar beneficiile vaccinarii, sustin oficialii, sunt evidente. In 2000, la nivel mondial, 570 de mii de copii mureau pentru ca nu erau vaccinati. Acum numarul deceselor a scazut la 122 de mii, adica de 5 ori.
''Noi incercam sa asiguram toti parintii ca vaccinurile incluse au 2 calitati sunt sigure pt administrare si sunt eficiente /1.21 lumea tre sa intelega ca nu e doar o problema de protectie individuala a unui copil ci si una colectiva”, Alexandru Rafila, sef comitet vaccinologie in Ministerul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii recunoaste insa ca obligativitatea vaccinarii trebuie insotita de explicatii si argumente pentru fiecare ser in parte.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, ministerul sanatatii, aprovizionare,
Dată publicare:
20-04-2015 19:04