Ace infectate si branule gaurite. Marturii ale medicilor despre dezastrul din spitale: "E un atentat la sanatatea nationala"
Scandalul dezinfectantilor readuce in prim plan problema tuturor materialelor sanitare de proasta calitate. Nu o data s-a intamplat ca in spitalele noastre sa ajunga ace infectate, tifon de proasta calitate sau branule gaurite.
Pentru toate aceste produse se fac licitatii, iar castigator devine cel care livreaza cel mai bun produs, la pretul cel mai mic. Grav este insa ca, odata ce au semnat, unii furnizori aduc in spitale alte produse, de proasta calitate. Spitalul poate sa refuze sau sa ii dea in judecata, dar pana atunci produsele neconforme sunt vandute in continuare, in alte spitale.
"Au fost probleme cu branula. Ceri mostra la licitatie, iti aduce mostra o probezi pe pacient, ea vine sterila. Si dupa ceva timp te trezesti ca pe aici, pe la imbinare incepe sa curga. Ai ce sa faci? Destul de complicat sa anulezi toata licitatia..." Marturia vine de la Spitalul de Arsi din Capitala, unde au fost tratati la un moment dat 27 dintre pacientii arsi in tragedia de la Colectiv.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
In acest caz, de exemplu, la licitatie, furnizorul de branule s-a prezentat cu produse exceptionale. Insa, o data ce s-a vazut cu contractul incheiat, a inceput sa trimita in spital loturi cu produse de proasta calitate, achizitionate la preturi mai mici, dar pe care le-a vandut in continuare spitalului cu pretul stabilit initial.
Adrian Stanculea, seful ATI de la Spitalul de Arsi: "Sa zicem ca asta e un tifon confrom si vine cu tifon mai rar. Ti-l aduce pe ala. Tu ce sa spui? "Bai, nu mi-ai adus produsul bun"."
Medicii de la Spitalul Clinic Sfanta Maria, din Capitala, s-au confruntat cu probeleme si mai grave, care au pus in pericol si sanatatea pacientilor dar si a medicilor.
Narcis Copca, manager Spitalul Clinic "Sfanta Maria": "De la ace infectate pe care noi le-am descoperit, erau ace de punctie lombara pe care noi le-am analizat in laboratoarele noastre si raspunsul de la Ministerul Sanatatii, care le-au testat in alt laborator... ca au iesit in regula. Am avut probleme cu fel si fel de detergenti, de dezinfectanti. Va dau un exemplu cu un produs cu care noi, chirurgii, ne spalam mainile. Acum 2 luni, am constatat fel si fel de traume la nivelul mainilor. Mi-au trimis nu stiu cate scrisori de amenintare, intentii de proces, ca i-am defaimat."
Cu adevarat grav este faptul ca toti acesti furnizori care incearca sa pacaleasca sistemul sanitar si se joaca cu sanatatea sau chiar cu viata oamenilor, nu sunt scosi imediat de pe piata. Medicii pot sa refuze produsele si sa incheie contractele, dar furnizorii pot sa faca in continuare vanzari pentru alte spitale.
Narcis Copca, manager Spitalul Clinic "Sfanta Maria": "Legislatia iti permite sa schimbi produsul respectiv. Aceste societati comerciale ar trebui sanctionate extrem de dur. Mie mi s-a parut un atentat la sanatatea nationala."
Si asa se ajunge la un adevarat dezastru in spitalele romanesti. Iar miza e enorma: de o parte e sanatate oamenilor, de cealalta parte castiguri imense. Numai piata de consumabile medicale numara anual aproximativ 90 de milioane de euro. Si pentru ca legislatia nu e destul de aspra, o mare parte din piata e acaparata de aceste produse falsificate sau de proasta calitate. Nu degeaba sistemul medical din Romania apare pe ultimul loc in Europa atunci cand vine vorba de costuri si rentabilitate.