Cat de siguri sunt noii dezinfectanti din spitalele Romaniei. Primele reactii ale managerilor: "N-avem nicio certitudine"

Ultima actualizare: 16-05-2016 06:46

Inspaimantator este, ca de la o zi la alta, sporeste numarul spitalelor in care se dovedeste ca dezinfectia a fost facuta ani la rand cu apa chioara.

Anumite probe, ridicate din Mures, Brasov si Calarasi, arata ca au fost situatii in care substantele active din recipienti nu erau nici pe departe cele mentionate pe eticheta. In disperare de cauza, unii manageri au inlocuit acum dezinfectantii de la Hexi Pharma, insa spun ca n-au nicio certitudine ca noile produse sunt mai eficiente.

Chiar si asa, nici ei, si nici directiile de sanatate publica nu vor cere alte analize. Se bazeza, la fel ca pana acum, pe avizele producatorului. Potrivit rezultatelor situatia cea mai grava pare sa fie la spitalul judetean de urgenta Tg. Mures, in care sunt tratati pacienti din mai multe orase.

Raportul este dezastruos. 11 probe dovedesc nereguli in ceea ce priveste concentratia de substante dezinfectante. La unele produse, cum ar fi scrubul cu care se spala medicii, concentratia era la jumatate fata de cea trecuta pe eticheta.

In cazul altor produse nicio substanta din cele declarate nu se regasea in recipienti. De exemplu, un recipient cu dezinfectant Hexi trebuia sa contina etanol 42% si doi propanol 28% insa rezultatele arata ca aveau mai putin de 0,01 adica au fost diluate de 4200 de ori. Conform analizelor au fost inlocuite cu o alta substanta, un alt tip de propanol fara sa se stie insa ce efect are acesta.

Stela Cimpoi, profesoara chimie: “Solutiile dezinfectante folosesc alcool, acesti alcooli sunt trecuti pe eticheta intr-o anumita concentratie iar determinarile practice au aratat ca sunt foarte diluate solutiile , nu corespund realitatii, deci nu pot fi folosite ca dezinfectanti in concentratiile date acolo.”

Reprezentii Directiei de Sanatate Publica Mures sutin ca in urma cu doi ani au sesizat Ministerul Sanatatii ca au descoperit la unul dintre produsele Hexi Pharma ca informatiile de pe eticheta nu coincid cu avizul de plasare pe piata, insa abia acum au fost retrase.

Si la spitalul de copii din Brasov au fost analizati doi dezinfectanti. Primul, Polyiodine Scrub, folosit de medici la spalatul mainilor in blocul operator, ar fi trebuit sa aiba 7,5% substanta activa dar, in realitatea avea doar 3,39.

Drept urmare, tot stocul de produse de la Hexi Pharma a fost pus deoparte. Si s-au distribuit dezinfectanti de la alti patru producatori. Cat de eficienti sunt acestia in mod real, nu stie nimeni.

Liviu Muntean, managerul Spitalului Clinic de Copii Brasov: “N-avem nicio certitudine. Nu avem. Vom vedea. Deocamdata i-am inlocuit pe astia. Nu e treaba noastra sa cerem analiza acestor dezinfectanti. Daca dumneavostra va cumparati o punga de lapte ii cereti analiza?”

Venita in control la spital, sefa Directiei de Sanatate Publica se declara multumita. Actele sunt in regula iar despre analize efective ale noilor dezinfectanti nici nu poate fi vorba.

Camelia Buvnariu, directorul DSP Brasov: “Directia de sanatate publica nu cere analize suplimentare. Cine poate sa ceara este comisia nationala de aprobare a produselor biocide si ministerul sanatatii.”

Spitalul de copii din Brasov foloseste produse Hexi Pharma de mai bine de sapte ani. Managerul spune ca le-a preferat pentru ca aveau pretul cel mai mic iar infectiile nosocomiale erau pe hartie in scadere.

Luna trecuta, in tot spital, a fost raportata una singura desi dezinfectantii erau diluati.

Liviu Muntean, managerul Spitalului Clinic de Copii Brasov: "De ce una singura a fost declarata infectie nosocomiala? Pentru ca daca iei toate criteriile din legea actuala doar aia se califica infectie nosocomiala."

Premierul Dacian Ciolos a spus ca va modifica legislatia pentru a cere firmelor producatoare un al doilea certificat de analiza de la un alt laborator acreditat dar si de a-i stimula pe directorii de spitale sa declare infectiile nosocomiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO